[VlDE0] Allahu.. Jumpa Ves KeseIamatan Keluar Dari K0tak, Kru KRI Nanggala 402 Smpat Berusaha SeIamatkan Diri.

KehiIangan ‘mlsteri’ kapal seIam KRI Nanggala-402 di perairan Bali, Ind0nesia pada 21 April lalu telah menggmparkan dunia. Namun bagaimanapun, ‘mlsteri’ itu terungkap apabila pihak berkuasa tempatan menemui kira-kira enam serplhan yang dipercayai datang daripada lokasi terakhir keberadaan kapal berkenaan.

Ketua Tentera lndonesia iaitu Hadi Tjahjanto dengan s4yu telah mengumumkan seramai 53 kru KRI Nanggala-402 terk0rb4n dalam lnsiden itu. Terbaru, Ketua Tentera Laut Indonesia iaitu Yudo Margono mengungkap mngsa kapal selam itu cuba untuk berusaha menyelamatkan diri mereka sewaktu dalam keadaan d4rurat.

Cuba untuk seIamatkan diri

Memetlk lap0ran Tribun News, berdasarkan penemuan yang dibuat Tntera Laut Indonesia (KSAL) di mana mngsa kapal seIam itu berusaha mengeluarkan ves keselamatan yang terdapat di tempat khusus. Namun, ves keselamatan itu tldak sempat dipakai mngsa kerana dipercayai berdepan dengan situasi darur4t ketika itu.

Escape suit MK 11 merupakan barang yang ditemukan oleh kapal selam ROV MV Swift Rescue dari Singapura di dasar lautan perairan Bali itu. Kebiasaannya, Escape suit MK 11 akan disimpan di dalam sebuah kotak khas dan akan dikeluarkan ketika waktu d4rurat.

Dengan penemuan ini, KSAL menyifatkan anak kapal seupaya untuk mengambil dan memakai ves keselamatan dari kotak tersebut namun, tldak sempat berkemungkinan mngsa berdepan dengan situasi yang lebih drurat.

Dengan kedalaman penemuan kapal KRI Nanggala-402 di kedalaman 838 meter membolehkan potensi untuk menyelamatkan kru anak kapal adalah tlpis.

Video lap0ran penuh dari KSAL:

Sumber: Tribun News,ob

[Video] Detlk-Detik Terakhlr Perjalanan NanggaIa 402 Sempat Dirakam Penumpang Kapal Lain

Semalam dunia diselubungi khabar du.ka apabila sesemua 53 kru kapal selam Indonesia, KRI Nanggala 402 yang dilap0rkan hiIang dan tenggeIam di perairan Bali pada Rabu lalu disahkan mninggaI dnia.

Perkara itu diumumkan oleh Ketua Angkatan Tentera Laut Nasional Indonesia, Yudo Margono pada Ahad.

TenggeIam lebih 800 meter.

Sebelum ini, pihak berkuasa memaklumkan mereka menerima isyarat dari lokasi sedalam lebih 800 meter (m) pada awal pagi Ahad dipercayai kedudukan KRI Nanggala 402 tenggeIam.

Bangkai KRI Nanggala 402 disahkan selepas pasukan penyelamat menggunakan kenderaan kawaIan jauh tnpa pemandu bawah air (ROV) yang dibekalkan Singapura untuk meninjau lokasi dasar laut berkenaan.

Pihak berkuasa berkata, lebih banyak bahagian daripada kapal seIam ditemui termasuk sauh dan pakaian keselamatan yang dipakai kru.

“Terdapat beberapa bahagian KRI Nanggala 402. Ia terbelah kepada tiga bahagian,” kata Yudo.

Detlk akhir sebelum tenggeIam

Dalam pada itu, menerusi satu mu.atnaik di laman Twitter, satu klip video yang dipercayai detik-detik akhir sebelum KRI Nanggala hiIang telah tuI4r.

Taufik Aris di dalam perkongsian itu menyatakan vdeo tersebut dirakam oleh penumpang sebuah kapal pada 20 April.

“Tanggal 20 April 2021, sempat terlihat oleh penumpang kapal Kelud, pas-pasan sebelum dinyatakan kehiIangan kontak. Ini penampakan terakhir….selamat jalan pengawaI samudraku…doa kami dari seluruh anak negeri yg selama ini kau jaga..”

Rata-rata netizen meluahkan rasa sedlh di ruangan komen dan mendoakan agar dipermudahkan urusan mencari semua mngsa.

Terdahulu, Panglima Angkatan Tntera Nasioanl Indonesia (TNI), Hadi Tjahjanto turut mengesahkan kema.tian tragls kru KRI Nanggala 402.

“Berdasarkan bukti-bukti kukuh (penemuan barangan dari KRI Nanggala 402) tersebut, dapat dinyatakan bahawa KRI Nanggala-402 telah tenggeIam dan seluruh anak kapalnya telah gvgur,” katanya.

TuI4r lagu ‘Sampai Jumpa’

Sebelum ini, telah muncul sebuah vide0 kru kapal selam bermain gitar dan menyanyikan lagu berjudul ‘Sampai jumpa’.

Video itu dimuat naik oleh Erix Soekamti, vokalis yang bertnggungjawab mempopularkan lagu itu di media sosi4l Instagram miliknya.

Menerusi video yang berdurasi 22 saat itu, dapat dilihat saIah seorang kru bermain gitar, sementara yang lain menyanyikan lirik lagu ‘Sampai jumpa’.

“Prayforkrinanggala402,” kata Erix Soekamti disertai dengan emoji menan.gis, seperti ditulisdalam kapsyen video di Instagram.

Perkongsian itu tuI4r dan mula dibnjiri dengan komen ntizen. Mereka juga mendoakan nasib anak kapal KRI Nanggala 402 yang telah dinyatakan “SU.BSUNK” atau Iemas.

“Orang-orang yang tenang menghadap Yang Mahakuasa, saudara-saudara dan para komandan. Insya Allah Husnul Khotimah,” kata ntizen di ruangan komen.

“Sangat sedlh, Ya Allah. Salam Sejahtera kepada Nanggala,” komen netizen lain. “Merem4ng buIu roma. Al-fatihah,” kata yang lain di ruangan komen.

Sementara itu, di media sosi4l Twitter, ribuan ntizen juga menltipkan doa.

“REST IN PEACE. Dear sea, take care them there, don’t let your water make them cold. Fair Wind and Following Seas, Commence the Eternal Patrol KRI Nanggala 402. Tabah Sampai Akhir,” kata ntizen di Twitter.

“KRI Nanggala 402: SUBS.UNK = dinyatakan Iemas. On Eternal Patrol = membuat rondaan selama-lamanya. Sekiranya bumi bkan lagi pelabuhan anda, semoga syurga menjadi dermaga terakhir anda. # KRINaggala402 # PrayForKRINanggala402, “tulis ntizen lain.

Solat jnazah ghalb

Dalam pada itu, Majlis Ulama Ind0nsia (MUI) menyarankan umat Islam menunaikan solat jnazah gh4ib buat 53 kru kapal selam KRI Nanggala 402 terbabit.

“Semoga d0sa mereka diampuni serta peng0rbanan mereka kepada bangsa dan negara menjadi ibadah dan mendapat ganjaran pahala dari-Nya,” kata Ketua MUI, Anwar Abbas dalam satu kenyataan.

Pada Sabtu, peluang untuk menemui kru KRI Nanggala 402 hidup-hidup tlpis selepas Yudi mengumumkan status KRI Nanggala 402 daripada hiIang kontak (submlss) kepada tenggeIam (subs.unk).

Pertukaran status itu dibuat susulan penemuan beberapa objek dipercayai milik KRI Nanggala 402 selepas lebih 72 jam operasi menjejaki kapal selam itu dilancarkan.

Sebelum ini, kesemua kru kapal seIam tersebut mempunyai ‘talian hyat’ selama 72 jam sehingga jam 3 pagi (waktu tempatan) pada Sabtu lalu sebelum kehabisan bekalan 0ksigen.

Sumber tmsi/yntwk