(Video) ‘Gadis Hantaran RM15K’ Men4ngis Bapa Yang Dah M3ninggal Dicop Gil4 Duit, Ini Pendirian Dan Responnya

SE0RANG gadi$ dikec4m tervk di media sosial g4ra-gara vide0 tuIar mengenai tuntut4n wang hantar4n sekurang-kurangnya RM15,000 kerana mempunyai pendidikan bertaraf degree atau Ijazah Sarjana Muda.

Malahan, menerusi video keduanya yang tular bagi menjawab krit1kan netizen, gadis berkenaan tetap mempertahankan pendiriannya berhubung isu tersebut.

Gadis yang hanya mahu dikenali sebagai Qaisara itu mendedahkan dia baru sahaja menamatkan pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda di sebuah universiti tempatan.

“Masa video itu tular, saya baru habis ‘intern’ (latihan praktikal) untuk tahun akhir ‘degree’ saya. Sekarang saya dah tamatkan pengajian dan konvokesyen dijangka tahun depan.

“Ikutkan, memang saya belum dapat sijil ‘degree’ sebab belum konvo, tapi saya dah habis ‘intern’ hampir sebulan dan dah habis belajar,” katanya kepada mStar.

Gadis ini baru menamatkan pengajian Ijazah Sarjana Muda di sebuah universiti tempatan.

Anak jati Kuala Terengganu berusia 20an itu turut menjelaskan bahawa apa yang diluahkannya menerusi dua video yang tular itu bukan berpandukan skrip, sebaliknya ia adalah pandangan peribadinya secara spontan.

“Saya tak faham kenapa ramai yang trigg3red (mel4tah) kerana ia adalah pandangan peribadi saya. Masing-masing ada hak untuk menyuarakan pandangan.

“Video kedua tu dibuat bukan sebab saya mel4tah dengan krit1kan netizen, tetapi mahu menjelaskan kek3liruan netizen berhubung kenyataan saya mengenai hantaran sekurang-kurangnya RM10,000 dan paling kurang RM15,000. Itu saya memang akui tersasul,” katanya.

Qaisara semasa memberi pandangannya mengenai wang hantaran.

Qaisara berkata, dia tidak mengambil peduli dengan kec4man netizen susulan kenyataannya yang mencetuskan kontr0versi sehingga hangat diperdebatkan.

Namun apa yang dikesalkannya apabila segelintir pihak memberi kritikan di luar konteks daripada pandangannya mengenai wang hantaran.

“Saya tak kisah mereka nak krit1k saya macam-macam cuma ada yang tak relevan sampai cakap saya ni buruklah, b0dohlah. Apa kaitan dengan hantaran,” katanya.

View this post on Instagram

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Bagaimanapun, anak bongsu daripada enam beradik itu sebak dengan krit1kan netizen yang tidak sens1tif sehingga membabitkan keluarganya.

“Saya sedih bila ada yang kata ayah saya ‘gil4 duit’. Itu kan pandangan peribadi saya, kenapa nak sentuh hal keluarga pula. Ayah saya dah tiga tahun men1nggal dunia.

“Nak krit1k saya… kriti1klah, tapi jangan babitkan keluarga saya terutama arw4h ayah. Saya menang1s bila ada yang sanggup kata arw4h ayah gil4 duit,” katanya dengan nada seb4k mengenai bapanya yang men1nggal dunia akibat jangkitan paru-paru.

View this post on Instagram

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Anak jati Kuala Terengganu ini sedih dengan kritikan netizen membabitkan keluarganya.

Qaisara bagaimanapun amat bersyukur kerana ibunya tetap memberi sokongan dan semangat ketika dia dihimpit kontr0versi, dan menganggap kenyataan itu hanya pandangan peribadi, bukan mewakili keluarganya.

Terdahulu, menerusi video yang tul4r dalam satu sesi temubual oleh sebuah syarikat penerbitan, Qaisara memberi pandangan bahawa dia tidak kisah berapa wang hantaran yang diberikan pihak keluarga lelaki selagi mengikut kemampuan mereka.

Dia yang dikatakan memiliki Ijazah Sarjana Muda kemudian mengubah pendiriannya bahawa wang hantaran perlu dinilai berdasarkan tah4p pendidikan.

Sumber: Mstar