[VIDEO] “Dulu baha n̷ormal”, V̷iral Sebab Semb̷ang Mel̷alut, Rup̷anya Ada K̷isah Sed̷ih P̷asal Abang Agraban

Kalau korang ingat b3berapa tahun lalu, viral rakaman seorang pekerja stesen minyak ni yang yakin menjawab setiap soalan yang diajukan padanya.

Dikenali sebagai Abang Agraban, sungguh petah berkata2 dan memberi jawapan walaupun ramai yang kadang-kadang tu ‘pening’ dengan apa cvba disampaikannya.

Video:

Seorang yang pandai.. Habis belajar form 6

Namun siapa sangka, sebenarnya Abang Agraban at4u namanya dikenali sebagai Baha ni ada 1001 kisah sedih yang menimpanya.

Cerita ini dikongsikan oleh adik perempuannya melalui akaun sayatiarachannel, dia menjelaskan bahawa abangnya seorang yang pandai dan berniat untuk menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi. Pun beg1tu, dia terpaksa melupakan h4srat disebabkan masalah yang menimpa di samping dia perlu menyara keluarganya.

Mungkin dugaan dan cabaran yang d4tang tu sangat besar, hingg4kan Baha jadi terlampau stress dan pernah nekad untuk cuba bunuh dirinya.

Video:

Rumah kena lelong… Bakar semua sijil sekolah

Jelas tiara lagi, dulu mereka adik beradik tinggal dalam keadaan yang agak senang tetapi semuanya hilang apabila rumah mereka terpaksa dilelong. Keadaan mereka yang susah itu, membuatkan Baha yang juga merupakan abang sulung terpaksa mencari jalan nak bagi adik-adiknya makan sampaikan dia perlu keluar cari ubi kayu untuk dimakan.

Disebabkan memegang tanggungjawab sebagai k3tua keluarga, Baha lakukan banyak pekerjaan seperti ambil upah cuci pinggan dan bek3rja di kedai makan.

Tapi paling mengejutkan, apabila Tiara memberitahu bahawa Baha membakar semua sijil sekolahnya yang dah lama dikumpul disebabkan terlampau kecewa tak dapat nak sambung pelajaran.

Walaupun dia kecewa, tapi dia tetap bertanggungj4wab dan meminta adik2nya untuk terus menyambung pengajian ke tahap lebih tinggi.

Video:

“Dlm dye hiburkan org, dye lh yg pling perit”

Menjengah ke ruangan komen, nyata apa yang dilalui oleh Baha ini tak pernah disangka oleh rata-rata netizen yang melihat koleksi video tersebut. Selain tu juga, ada yang cadangkan untuk Baha mempunyai channel YouTube sendiri disebabkan kebolehannya berkata-kata di samping penggunaan ayat yang lucu.

Dari kisah Baha ni kita boleh belajar, jangan mudah menilai seseorang tu sebab kita takkan tahu apa sebenarnya yang dia ada selama ni.

Sumber : TikTok, YouTube | LobakMerah

Pihak MediaPortal tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini