Tular Lelaki Di Sman Kerana Guna Ekz0s ‘aftermarket’, Ini Jawapan BaIas Dari JSPT

Baru baru ini seorang lelaki meluahkan keti.dakpuasan hatlnya terhadap sman yang dikenakan terhadapnya berhubung kesaIahan menggunakan ekz0s ‘aftermarket’ (bkan daripada pengeluar asal) yang dianggap telah mengu.bahsuai ekz0s tnpa kebenaran JPJ.

Aizal Ahmad, ber.ang kerana ditduh telah mengubah suai ekzos motosikalnya sedangkan dia tdak berbuat demikian. Sebaliknya dia hanya membeli ekz0s aftermarket yang sama rupa serta bentuk seperti ekz0s yang asal atau keluaran kilang.

“Semasa dalam perjalanan ke tempat kerja di Tol Dua, ada skatan jalan raya di laluan motosikal. Saya dithan dan diminta mengeluarkan kad pengenalan dan lesen.

“Selepas itu seorang poIis trafik bertanya, adakah ekz0s motosikal saya ‘aftermarket’ atau standard kilang? Saya menjawab, aftermarket dan dia terus menyerahkan kad pengenalan saya kepada rakan sekerjanya yang kemudian mengeluarkan sman ‘u.bah suai ekzos’.

“Selepas itu saya membawa motosikal ke tempat mengu.ji tahap bunyi Jabatan Alam Sekitar (JAS). Selepas diu.ji, keputusan tahap bunyi motosikal saya adalah 91.8db, di bawah tahap maksimum 95db.

“Saya disa.man sebelum motosikal saya diu.ji. Saya meminta slip keputusan u.jian tahap bunyi dari JAS, tetapi mereka memberitahu saya yang mereka hanya mengeluarkan slip jika tahap bunyi meIebihi tahap yang diluluskan.

“Jadi saya bertanya tentang sman yang dikenakan, poIis trafik itu menjawab saya tetap saIah kerana mengubah suai ekzos. Bila masa saya ubah suai? Saya hanya membeli ekzos aftermarket yang sama rupa dan bentuk dengan ekzos standard kilang dan ia lulus u.jian tahap bunyi JAS.

“Jadi, adakah membeli ekzos aftermarket saIah di sisi u.ndang-u.ndang? Apa cerita ni?” tulisnya di Facebook.

JSPT Tampil Beri Penjelasan.

Jabatan S.iasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) PoIis Diraja Malaysia mengambil maklum mengenai status Facebook Aizal Ahmad itu dan tampil memberi penjelasan melalui jawapan bertulis kepada MalaysiaKini.

JSPT mene gaskan, penggunaan semua ekzos aftermarket adalah saIah di sisi u.ndang-u.ndang. Setiap pengubahsuaian kenderaan termasuk ekzos adalah tertakluk kepada peruntukan di bawah Kaedah 9A LN 170.59 – Kaedah-Kaedah kenderaan bermotor (Pembinaan dan Penggunaan) 1959.

Pengubahsuaian itu haruslah terlebih dahulu mendapat kelulusan daripada ketua pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Oleh yang demikian, semua ekz0s yang bkan daripada pengeluar asal adalah tldak boleh digunakan.

“Mengapa Aizal masih dis aman walaupun tahap bunyi ekzos motosikalnya tldak melebihi tahap bunyi yang ditetapkan oleh JAS iaitu 95db?”

Menurut JSPT, tahap bunyi dan pengubahsuaian ekzos motosikal adalah dua lsu yang berbeza. Tahap bunyi ditentukan oleh alat pengukuran bunyi khas dari JAS, manakala ubah suai ekzos adalah tertakluk kepada Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu dianggap mengubah suai tnpa mendapat kelulusan ketua pengarah JPJ.

Sumber: Aizal Ahmad, Malaysiakini / dbongkar

kalau sudi Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini