[Terkini] ldentiti 3 M̷angs̷a R̷empuh̷an Proton Preve Dik̷enal pasti, P̷oIis Kes̷an Pem̷andu I̷arikan Diri

MANJUNG: PoIis sedang menges.an pemandu kereta Proton Preve yang meIarikan diri sejurus terbabit kemaIangan menyebabkan dua penun.ggang dan seorang pemb0nceng motosikal ma.ut di Kilometer 4 Jalan Kampung Acheh-Sitiawan, di sini semalam.

Dalam kejadian jam 5.30 petang itu, mngsa ma.ut dikenal pasti Mohd Nur Hisham Hassan, 29; Hasrandy Bahrum, 27, dan Mohd Suhail Zainal, 22. Ketiga-tiga mereka disahkan mninggal dunia di lokasi kejadian.

Nhas membabitkan Proton Preve berkenaan dengan enam motosikal itu turut menyebabkan enam yang lain ced.era, termasuk tiga lelaki pa rah dan tiga lagi termasuk seorang wanita cede.ra.

Enam motosikal itu ditvnggang enam lelaki dan satu daripadanya turut dib0nceng seorang lelaki lain, semuanya pekerja sebuah syarikat minyak dan gas (0&G) di Kampung Acheh.

Ketua PoIis Daerah Manjung, Asisten Komisioner Nor Omar Sappi, berkata pemandu kereta iaitu lelaki berusia 38 tahun meIarikan diri selepas kejadian.

Katanya, poIis mena.han penumpang hadapan kereta berkenaan, iaitu lelaki berusia 24 tahun selepas uj1an awal sar1ngan air kenc.ingnya didapati posltif metha.mphetamlne dan ke.s disi.asat mengikut Sksyen 15(1)(a) Akta Ddah Berba.haya 1952.

“Penumpang kereta itu direm.an bermula hari ini sehingga 24 Ogos untuk tlndakan lanjut. Kita juga sedang mengesan sspek (pemandu kereta berkenaan). Penumpang wanita pula negatlf ddah,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Katanya lagi, si.asatan awal mendapati Proton Preve yang membawa seorang penumpang lelaki dan seorang penumpang wanita berusia 24 tahun, datang dari arah Lekir menghala Kampung Acheh, manakala semua penvnggang dan seorang pembonceng motosikal dari arah Kampung Acheh menghala Sitiawan.

“Tiba di tempat kejadian, kereta terbabit dipercayai terba.bas ke laluan bertenta.ngan lalu meIanggar keenam-enam motosikal. Aklbat nhas itu, tiga mngsa disahkan mninggal dunia di tempat kejadian, enam lagi ced.era dan dihantar ke hspital untuk rwatan lanjut,” katanya.

Beliau berkata, mngsa m.aut membabitkan penun.ggang Honda EX5 Dream berusia 22 tahun dan pemb0ncengnya berusia 27 tahun, manakala seorang lagi yang mninggal dunia adalah lelaki berusia 29 tahun menunggang Yamaha 135 LC.

“Ketiga-tiga lelaki yang ma.ut cede.ra prah di kepaIa. Lelaki dan wanita penumpang kereta juga masing-masing cede.ra di kepaIa, tangan, kakl dan muka.

“Yang turut ced.era, tiga lagi penvnggang motosikal, iaitu lelaki berusia 25 hingga 48 tahun dan masih dalam rwatan di hspital. Seorang lagi penvnggang motosikal berusia 24 tahun ced era di kakl dan sudah dibenarkan keluar hspital,” katanya.

Beliau meminta orang ramai yang mempunyai makIumat berkaitan kejadian dan pemandu kereta berkenaan menghubungi Pegawai Penyi.asat, lnspektor Lily Suryana Roslaili di talian 013-6559693 bagi membantu si.asatan.

Sumber: bh Via dbongkar

Pihak MediaPortal tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini