Terbaik, Pertukar4n J4ntina diluIuskan, Aprilia Manganang kini Aprilio Perka$a

JAKARTA – Selepas 28 tahun, beka$ pemain b0la t4mpar wanita sku4d kebangs4an Indonesia menarik n4fas Iega apabila boleh menggunakan nama baharu lelakinya iaitu Aprilio Perkasa Manganang.

Ia selepas permoh0nan menukar nama daripada Aprilia Santini Manganang kepada nama baharu itu diluluskan Mahk4mah Negeri Tondano.

Ia diputuskan Majli$ H4kim, Nova Loura Sasube dalam prosiding menuk4r nama, jantina dan dokumen kependudukan, yang berlangsung secara maya pada Jumaat.

Selain menukar nama, Majli$ H4kim juga meluluskan permoh0nan perubah4n jantina dalam aspek perundangan.

H4kim meluluskan permoh0nan pertukaran j4ntina dari wanita kepada lelaki berdasarkan keterangan $aksi, ahli dan bukti.

“Memutuskan permohonan Aprilia Santini Manganang mengubah jantina wanita kepada lelaki,” katanya dalam portal Kompas.

Berhubung isu kependudukan, Nova turut memerintahkan pejabat sekretariat mahkamah mengirimkan salinan keputusan kepada Pejabat Penduduk dan Pendaftaran Awam Daerah Sangihe.

Katanya, prosedur itu bertujuan supaya berlaku perubahan maklumat mengenai Aprilia secara menyeluruh.

“Memerintahkan kepada Pejabat Penduduk dan Pendaftaran Awam Daerah Sangihe untuk mencatat dalam pendaftaran berkaitan perubahan jenis jantina dan permohonan Aprilia daripada wanita kepada lelaki,” katanya.

Individu itu dilahirkan semula jadi sebagai lelaki, namun mengalami hipospadia atau kelainan pada organ reproduksi.

Berikutan peralatan perubatan yang terhad ketika itu, dia dikenal pasti memiliki alat kelamin perempuan dengan bersandarkan kepada ciri fizikal.

Dia juga tidak menjalani pemeriksaan lanjut kerana masalah kewangan keluarga hingga akhirnya tercatat jantina perempuan pada sijil kelahirannya serta kad pengenalannya.

Selepas bersara daripada sukan bola tampar, dia menyertai Tentera Nasional Indonesia (TNI). Bagaimanapun, kakitangan TNI mendapati ada yang tidak kena pada fizikal individu itu sebelum memintanya menjalani pemeriksaan.

Ia seterusnya membolehkan dia menjalani pembedahan pembetulan jantina.

kalau sudi Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini