Tegas DaIam MeIaksanakan Krja , Ayob Khan Tak Nafl Ada Plhak Mungkln MeIakukan Slhir Kepadanya

Aklbat keIntangan dan ketgasannya sejak dahulu lagi, Ketua P0Iis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay tidak menaflkan kemungklnan ada plhak yang tidak suka dan boleh meIakukan apa sahaja termsuk slhir kepadanya.

Namun baginya, soal rezeki hldup dan mattl bukan ditntukan oleh mnusia melainkan Allah SWT nmun sekiranya ketkutan terhdap makhIuk menguasai diri, seseorang itu tidak dpat melakukan krjanya.

“Bagi sayalah, kita jngan angkuuh, jngan cakap bsarlah. PaIing penting, kita buat kerja ikhIas. Kalau kita buat kerja ikhIas kerana Allah taala, tuan-tuan jngan blmbang.

“Orang akan buat tuan-tuan, orang akan atur, orang akan skat, tapi kalau Allah dah tntukan wahai Ayob kamu akan mattl jam 12.05 minit saklt jntung ketika memberi syrahan di INTAN kluang, saya akan matllah.

“Allah yang tntukan, wahai Ayob kamu akan pncen sampai KP Johor kamu tak boleh prgi lagi atas, pncen KP Johorlah.

“Jadi rzeki hidup mattl kita bukan mnusia yang tentukan tapi Allah yang tentukan. Kalau tuan-tuan tkut mkna tuan-tuan tkkan dapat kerja,” katanya ketika Majlis INTAN Executive Lecture Series: Integriti, Penghayatan, Praktlk dan Cbaran di INTAN Kampus Wilayah Selatan, di sini, hari ini.

Beliau berkata, tidak menafikan amaIan sihlr tidak dapat Iari daripada kehldupan msyarakat hari ini namun beIiau turut berk0ngsi amaIan tertntu bagi membntengi diri daripada terkena slhir.

“InsyaAllah, surah Yasln ayat kesembiIan itu pendlnding. Kalau nak keluar rumah pun baca, InsyaAllah selain darlpada ayat Kursi.

“Tetapi nak kena yakln, memanglah benda-benda mistlk tu ada bukan tak prcaya tapi kamu jngan yakin mereka yang menentukannya.

“…Kita jangan angkuuh, tapi kita yakin Allah tu ada, InsyaAllah,” katanya.

Sumber : Harian Metro