Subhanallah, Adik Ainun brjaya khat4m 30 juzuk al-Quran pada usia lima tahun

KUALA TERENGGANU – “Ainun membaca al-Quran sebanyak dua mu.ka sur4t sehari secara istiqamah (berterusan) sejak 0ktober 2019,” kata Mohd Hafizuddin Senawi, bapa kepada Ainun Mardhiah.

Gambar Ainun Mardhiah ,5, dari K4mpung Kubang Besar, Bu.kit Payong, di media s0sial sejak semalam selepas berjaya kh4tam 30 juzuk al-Quran pada usia lima tahun pada Majlis Khat4m al-Quran di Surau Kubang Besar, Marang.

Kejayaan Ainun itu mendapat perh4tian dan pujian w4rga net yang meng4nggapnya sebagai pencapaian luar biasa dan dib4nggakan.

Mohd Hafizuddin, 32, berkata, dia bersyukur kerana hasr4tnya untuk melihat anaknya khat4m al-Quran pada usia muda terc4pai.

“Saya dan isteri, Saodah Salleh, 30, memperdengarkan al-Quran kepada Ainun sejak dia masih dalam k4ndungan.

“Kami ialah pengh4fal al-Quran dari Maahad Tahfiz Padang Midin, jadi menjadi kelazim4n kami membaca al-0uran pada setiap hari.

“Alhamdulillah, berk4t daripada amaIan itu, Ainun turut berminat belaj4r al-Quran dan sudah boleh membaca al-Quran pada usia tiga tahun,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Menurutnya, dia dan isteri bergiIir-giIir meng4jar anaknya itu membaca al-Quran dan apabila selesai s0lat Maghrib setiap hari, Ainun akan menghabiskan bacaan dua mu.ka sur4t sehari.

“Saya tetapkan hanya dua mu.ka sur4t sehari dan dalam temp0h sebulan Ainun berjaya membaca tiga juzuk al-Quran.

“Ainun tidak perlu dip4ksa atau disuruh untuk membaca al-Quran kerana amalan itu sudah menjadi kelazim4n dan rutin hariannya,” katanya yang berkerja di Jabat4n Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT).

Menurutnya, dia dan isteri tidak menyediakan makanan khas, tetapi menjaga pemakan4n anaknya itu termasuk mengehadkan pengambilan makanan tidak berkha$iat itu.

Katanya, selepas ini Ainun akan mula menghafal al-Quran dan setak4t ini sudah menghafal 10 surah lazim.

SUmber; WB

kalau sudi Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini