Suami tet̷ap dengan keputusan tak mahu d̷oktor lelaki sambut keIahiran walaupun lebih sejam isteri bert̷aarung ny̷awa

SETIAP pas4ngan memang teruja apabila bakaI sambut kelahiran anak, apatah lagi ia merupakan cahay4mata pertama.

Pelbagai persiapan awal telah dibuat agar keIahiran berjaIan Iancar termasuklah menginginkan d0ktor wanita yang meny4mbut keIahiran anak itu nanti.

Namun kita hanya mer4ncang, ada ketikanyab lbu terp4ksa terima hakikat d0ktor yang bertug4s untuk meny4mbut kelahiran pada hari itu adalah se0rang d0ktor lelaki.

Must4hil untuk menunda kelahiran di saat genting ketika itu.

Menerusi Faceb0ok Dr Ahmad Zakimi Abdullah, beliau berk0ngsi satu kisah sewaktu berkhidmat di sebuah h0spital daerah.

Di suatu ketika semasa aku kerja di sebuah h0spital daerah, ada seorang suami membawa isteri yang nak bersaIin ke bilik bersaIin.

Si suami berseluar pendek, bertopi dan memakai rantai. Ala-ala hip-hop. Si isteri pula memakai baju seolah-olah tak cukup benang.

Takpe lah, mungkin si isteri tu terIalu sakit nak bersaIin maka tak sempat pakai baju yang cukup sy4ratnya.

Dokt0r! Isteri saya nak bersaIin ni. Ujar si suami tegas. Keadaan agak kelam kabut.
Takpe encik. Nanti saya periksa dulu berapa cm bukaan. Balas aku.

Eh doktor! Takde doktor perempuan ke?. Si suami panjangkan berbualan kami. Agak tegas.

Takde encik. Saya sorang saja oncall malam ni.

Doktor perempuan tak bertugas malam ni. Hanya saya sorang. Ujar aku sambil memakai sepasang glove. Siap sedia untuk jalankan tugas pemeriksaan.

Mana boleh doktor lelaki periksa isteri saya. Doktor ni tak belajar agama ke? Kan aurat tu. H0spital kat Malaysia ni tak Islam sungguh gamaknya. Betul lah orang lain kata.

Si suami masih bertegas dan cuba men0lak. Keadaan sedikit tegang. Bilik bersalin ketika itu juga agak sibuk. Kedeng4ran jer1tan ibu-ibu lain yang tengah meneran.

Saya pun doktor muslim. Saya memang tak alim sangat tapi tahu juga sikit pasal agama. Isteri encik kan nak bersalin. Dalam keadaan nak bersalin tu dah kira darur4t.

Lagipun saya sorang saja yang ada dan m4mpu sambut bersalin. Tambah pula isteri encik ada masalah da rah tinggi.

Misi tak boleh sambut. Jawab aku sambil men0leh ke arah misi-misi bilik bersalin.

Aduhhhh. Aduhhh. $akit! $akit! Bunyi teri4k si isteri dari bilik 2. Wajah puc4t si suami terp4ncar.

So takleh panggil doktor perempuan kat rumah ke, d0ktor. Maaf encik. Tak boleh. Dia pun akan oncall esok.

Takpe nanti saya suruh misi check jalan isteri encik dulu. Nanti nak bers4lin terp4ksa saya juga sebab isteri encik ada masaIah.

Oklah. Nak buat macamana. Negara je Islam. H0spital KKM yang tak Islamik.

Takpe encik. Keadaan darur4t membenarkan saya sambut kelahiran bagi wanita nak bersaIin. Tiada lagi aurat.

Setelah sejam setengah lamanya, akhirnya pes4kit wanita itu dah 10cm. Akhirnya aku meny4mbut keIahiran anak lelaki mereka dengan selamat.

Nah encik. Ni anak encik. Anak lelaki. Encik boleh azan di telinga anak ni.

Sebelum ni eloklah encik tutup aurat encik tu sebab tadi encik cakap pasal aurat kan. Nah pakai kain sarung saya. Ujar aku sambil hulurkan kain sarung kepada dia.

Tapi doktor. Saya tak tahu sangat azan. Tak biasa. Boleh doktor azankan dan doa-doa skit. Ok. Nanti saya tunjukan. Terima kasih, doktor.

Hai. Bukan main cakap aku tak belajar agama. Dia sendiri tak tutup aurat. Nak azan pun tak biasa katanya. Hmmm.

Aku nak ceritakan sedikit tentang apa yang boleh kita belajar dan simpulkan dari cerita di atas berkenaan dengan isu aurat wanita ketika nak bersalin dengan doktor lelaki.

Aku ingin kongsikan satu Hadis Rasulullah SAW, Bahawa Ummu Salamah (isteri Nabi SAW) telah meminta izin kepada Nabi SAW untuk rawatan bekam, maka Nabi SAW menyuruh Abu Toibah merawatnya.

Berkata Jabir, Aku kira bahawa Abu Toibah itu adalah saudara susuan Ummu Salamah atau budak kecil yang belum baligh. (Hadis riwayat Muslim, no. 2206)

Para ulama bersependapat bahawa doktor lelaki dibolehkan untuk tujuan merawat mahupun menyambut kelahiran bagi wanita yang bukan mahram dalam keadaan darurat (terdesak). Hukumnya harus.

Jika hanya doktor lelaki itu saja yang ada dan tiada doktor wanita yang mampu dalam kepakaran tersebut ketika itu.

Semoga bermanfaat untuk semua.

Pihak MediaPortal tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini