Suami aku ank org kayaa Tp Pelikk dia tak pandai baca. Aku dah xtahan dan trtekan.

Baca perlahan-lahan dan ambillah Pengajaran apa yg pernah berlaku kepada saya ini. Jadikan ini sebagai panduan.

Foto sekadar hiasan.

Assalamualaikum… Nama saya N. Saya umur 20an. Saya ada suami umur 30an. Kami baru setahun lebih kahwin.

Suami saya buta huruf, tak tahu menulis dan tak tahu baca quran. Selawat, zikir, azan, iqamat waima alif ba ta pun suami saya tak tahu. Suami saya melayu islam.Sebelum kahwin dia jujur dengan saya dia buta huruf, tapi pasal agma tu dia tak bagitahu pun.

Saya pun cakap kat dia saya boleh terima dia tapi dengan syarat lepas kahwin dia mesti kena belajar baca.Dia setuju. Tapi lepas kahwin dia langsung tak nak belajar baca.

Saya minta dia baca buku, baca satu baris saja pun dah cukup dah untuk permulaan ni. Tapi dia tak peduli pun permintaan saya. Saya merayu pada dia tolong la baca buku tapi langsung dia tak endah.Saya jadi tertekan sangat sebab semua nya jadi susah nak buat apa apa. Suami saya bergantung pada saya sebab dia tak tahu baca.

Saya jadi tertekan pasal benda ni je. Dan saya juga dah beberapa kali keluar rumah hanya kerana benda ni.Last sekali saya cakap pada dia kalau betul sayang saya tolong la baca. Tapi masih juga dia tak peduli dan saya rasa tertekan sangat saya pukul dia.

Saya juga rasa nak bnuh diri sebab terlalu tertekan sangat. Saya rasa tak guna jadi isteri sebab saya pukul suami dan keluar rumah. 4 bulan hidup saya macam ni. Meracau tak tentu hala.Last sekali saya keluar rumah, baru la dia janji dengan saya dia nak baca buku setiap hari.

Saya bukan lah kejam. 30 tahun tak pernah membaca, pasti susah untuk dia start. Jadi saya cuma minta dia baca 1 baris ayat je setiap hari. Tapi dia cakap takde masa.
Sekarang Alhamdulillah, dia dah boleh baca sikit sikit, masih merangkak. Pasal agama pulak saya tak mau jadi benda yang sama lagi.

Beberapa kali saya minta dia baca tapi jawapannya nanti la. Saya belikan dia buku iqra. Pastu dia start baca. Tapi kadang kadang jela. Masih lagi alif ba ta.Mak mertua pula, suruh cepat cepat ada anak. Saya pikir macam mana nak ada anak kalau suami saya pun masih takde basic agama. Nanti anak lahir takkan nak suruh orang lain yang azan kan anak kita.

Memang ada masa 9 bulan untuk practice, tapi 9 bulan tu confirm gaduh saja la.Saya jadi tak suka dengan mertua saya sebab anak dia dah susahkan saya. Saya pikir dorang ni tak didik anak dengan baik sampai selawat dan zikir pun tak tahu.

Saya tanya suami saya macam mana boleh jadi macam ni. Dia cakap cikgu tak ambil tahu pasal tu dia buta huruf.Saya tanya pulak pasal agma, macam mana boleh jadi macam ni, dia diam saja. Dia memang takde pergi sekolah agma jadi tak boleh la nak salah kan ustazz atau ustzah.

Bagi saya kegagalan ibu bapa mendidik anak. Tapi suami saya tetap salahkan cikgu. Saya selalu tertanya tanya macam mana mertua saya boleh biarkan anak mereka buta huruf sampai dewasa.Untuk pengetahuan, suami saya datang dari keluarga yang mewah. Bukan orang susah. Kalau susah boleh faham la lagi.

Keluarga saya jauh lebih susah dari keluarga suami. Tapi parents saya usahakan bagi pendidikan pada anak anak kerana pendidikan boleh bawa kami keluar dari kemiskinan.Atok saya yang hidup zaman jepun dan miskin tak mampu pergi sekolah pun tahu baca, tulis, dan pandai ngaji quran.

Sekarang ni suami saya baca buku dan iqra main main je. Kadang baca kadang tak.Kalau saya tak tegur tak marah tak baca la. Saya tegur baru nak baca. Kadang dah tegur pun tak baca. Tak tegur dia buat tak tahu je. Saya jadi tertekan saya nak move forward dengan hidup saya.

Nak achieve something bigger bersama suami dalam perkahwinan ni. Nak ada anak, nak build family sendiri, nak beli rumah. Tapi saya stuck dengan masalah suami saya ni. Pasal nafkah zahir yang wajib ada 3. Tempat tinggal, makan minum sehari 2 kali, pakaian dari hujung rambut hingga hujung kaki setahun 2 kali. Nafkah pakaian ni suami saya tak tunaikan.

Bagi saya kalau suami saya tak mampu lagi bab nafkah zahir, tunaikan la nafkah batin (kelamin, emosi, didikan dan lain lain) kerana tak perlu keluar duit pun hanya perlu rendahkan ego.Untuk pengtahuan juga, suami saya masa bujang annual salary RM40k tapi lesen takde, kereta takde, rumah takde, moto takde, simpanan pun takde.

Suami saya juga tiada satu pun sijil pendidikan mahupun kemahiran. UPSR suami saya kata tak ingat ada ke tak. Kalau ada pun, dah hilang dah pun sijil tu. Suami saya sekolah sehingga tingakatan 2.Tolong la jangan kecal4m saya pasal saya keluar rumah dan puk0l suami. Saya salah, saya dah pun minta maaf dan minta ampun pada suami saya dan saya tak ulang dah.

Saya tertekan sangat pada masa tu, beberapa kali juga rasa nak bnuh diri dan cederakan diri.Saya juga beri semangat pada suami saya. Saya kata jangan malu kalau buta huruf.

Saya cerita pada dia tentang Nabi kita, Muhammad SAW, baginda pun buta huruf sehingga umur 25 tahun.

Lalu jibril ajar baginda baca sehingga menitis airmata baginda kerana terlalu sukar untuk baca.

Baginda tidak putus asa dan terus berusaha sehingga berjaya. Saya beri macam macam semangat tapi tidak membuahkan hasil.Mungkin salah saya yang terima untuk kahwin dengan dia ?

Reaksi Warganet

Ain Marjono –Mostly kan, apa yang dijanji nak ubah lepas kahwin, jangan percaya sangat. Contoh nak stop smoking lepas kawin, nak belajar lepas kahwin.

Biasalah masa bercinta janji bulan bintang. Dah dapat, bertuah sangatlah kan nak berubah.

Tapi tt dah kahwin dah pun, nak taknak kena lah hadap. Mungkin suami tt memang ada masalah pembelajaran. Semoga tabahlah ye.. Xtahu nak bagi nasihat apa dah. Huhu

Hakim Hakim –Ada sesetengah manusia memang sel sel otak tak behubung macam kebanyakan manusia.

Sekarang orang pangil masalah pembelajaran, atau lebih tepat lagi otak lebam. Ibarat macam buah epal separuh elok dah separuh hampir rosak.

Orang macam ni kalau kita paksa dia suruh baca dia akan susah nak menerima pembelajaran sebab dia akan mudah keliru dengan abjad. Tapi hati mereka bagus, puan jaga la dia sebaik mungkin.

Sebab orang macam ni boleh di ketogarikan sebagai special person. Saya ada abang angkat macam ni, tapj dah meningal sakit jantung dia tak kawin.

Datul Khazarina –Saya ada kenal seorang businessman. Tokey kilang paling berjaya dalam selangor ni lah saya kira. Tapi rupanya tak pandai membaca.

Bila dengar cerita, dia memang seorang yang sangat susah dari kecik berniaga mencari duit sampai tak sempat nak belajar,sekolah pun tak habis.

Tapi rasa kagum sangat bila dengar harta berjuta. Rupanya tak pandai membaca. WhatsApp dia ada PA yang tolong baca dan replykan.Puan boleh ajar dia perlahan lahan. Tak semestinya bila orang tu tak pandai membaca, dia takkan berjaya dalam hidup. Cuma maybe dia ego dan segan sikitlah dengan puan sebab tak pandai membaca.

Sisi House –Macam mana la suami nak pandai cikgu dah cabut lari. Sis jangan suruh dia baca tapi ajar sebb dia memang tak pandai.

Sis kena belajar Cara guru tadika macam mana nak menarik minat belajar budak yang baru pandai mengenal huruf.. Sebab dia memang tak minat.

Memang la orang tua ni perangai tak macam budak kecik. Tapi point dia adalah tarik minat Dan sabar macam cikgu tadika kita dulu.

Tuhan hantar sis sebagai pembimbing suami sis ke jalan yang lurus. Saya tujukan lagu bidadari syurga mu untuk sis.. good luck.

Syikin Illyas –Rasanya kalau zaman sekarang, laki awak tu dah dirujuk untuk ada kad oku. Bila ada kad oku, boleh masuk kelas pendidikan khas masalah pembelajaran.

Kelas ni bukan untuk budak yang terencat, down syndr0me atau autism saja, tapi untuk yang lembam juga.

Murid lembam ni dari luar nampak normal. Kerja kerja kemahiran, urus diri semua ok, tapi bab belajar dia slow.

Bila dah masuk kelas khas, baru senang cikgu nak fokus untuk ajar kemahiran 3M..Kalau murid macam ni dihantar ke kelas biasa, memang tertinggal la.

Mungkin ibu bapa dan guru belum cakna pasal oku learning disabilities masa tu. InsyaAllah masih belum terlambat untuk belajar

AnaShaz RZ –Dia macamni ya puan. Dalam hidup kita tak akan lari dari ujian. Ujian akan datang dari suami, anak, ibu bapak, kawan kawan. Dari banyak ceruk. Ujian awak mgkin dari suami.

Tapi saya yakin Allah tak sia siakan jdoh dan prtmuan puan dengan suami. Mungkin puan adalah insan yang Allah plih untuk membantu atau guide suami ke jalan Allah dan mengajar dia untuk dia tahu tentang ilmu dnia.

Dalam penilain saya, suami awak bukan suami yang kejam. Yang kaki pukol, sebab dia yang kena pkul dengan awak adala, hehe. Suami ni awak tak boleh terusan marah disebabkan kelemhan yang dia ada..

Sebenarnya kelemahan dia yang ada, di tampung dengan kelebihan yang kita ada. Kita pun tak sempurna.

Saya, awak dan semua pun tak smpurna. Awak kena bagi semangat untuk dia blajar, mula kan dengan pujian.

Kadang suami ni macam anak kecik, sesekali puji lah dia. Atau awak hadiah kan la dia apa apa sebagai semangat dia untuk terus blajar. Dari awak terusan marah, pukol dia.

Hidup ni sekejap je. Siapa pun jdoh kita itulah terbaik yang Allah tentukan. Selagi mana tak memudaratkn kita. Buktikn kita wanita yang hebat untuk dunia dan akhrat jua.

Sumber – N (Bukan nama sebenar) via IIUMC.