Selepas Kena Kec4m JagaAib Orang Masa Buat Langsung, Ini Respon Meng3jutkan Dari Ustaz Yang Untuk Bantuan..Sgguh Tak Disangka2

Uslub d.akwah pilihan met.odologi berdakwah dengan menggunakan pelbagai jenis dalam usaha menarik golongan yang diseru kepada Islam. Islam agama yang sempurna sebagai satu cara hidup yang selaras dengan fitrah manusia.

ALLAH SWT menurunkan agama Islam kepada Nabi Muhammad SAW untuk Baginda menyampaikannya juga kepada seluruh umat manusia.

Firman ALLAH SWT yang bermaksud: “Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan al-hikmah kebijaksanaan dan nasihattelajar yang baik dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik, sesungguhnya Tuhanmu Dialah jua yang lebih banyak akan orang yang sesatt dari jalan-Nya dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah pertunjuk. ” (surah al-Nahl, ayat 125).

Bertutur

Bagi mereka yang hebat bertutur dan berbicara, mereka boleh memberi peringatan melalui ceramah atau majlis ilmu. N.asihat dapat diberikan secara individu setiap kumpulan untuk mengumpulkan kes.edaran dan kei.nsafan di dalam hati anak Adam agar kembali kepada Islam.

Sudah tentu, ALLAH yang Maha Kaya membuat seluruh ciptaan-Nya dengan kepelbagaian setiap satu adalah unik. Ada yang dikurniakan kemahiran dalam penulisan. Golongan ini boleh memberikan kata-kata n.asihat dalam bentuk penulisan dalam memberikan kebaikan Islam.

Jika tidak mahir dalam berceramah atau menulis sekalipun, kita masih boleh menggunakan penggunaan d.akwah bil hal yang berkaitan dengan dakwah melalui akhlak yang mulia. Ia penting kerana setiap ti.ndakan kita sebagai orang Islam dilihat dan digunakan oleh masyarakat bukan Islam.

Walau apa pun uslub yang digunakan, yang pasti berbeza lembut dan penuh kasih sayang yang dilakukan oleh Ustaz Ebit Lew adalah lebih baik.

Hari ini, tersedia pendakwah yang meny.indir atau menyampaikan dakwah s.entap kononnya ia adalah salah satu perhatian dalam berdakwah.

Tular satu video seorang agamawan yang melihat ceramah sebelum memberi b.antuan kepada golongan yang memerlukan.

Apa yang diperti.kaikan adalah cara masing-masing orang yang diberi perhatian dengan mengatakan tidak solat dengan hanya melihat susuk mereka.

Penceramah di Youtube Ustaz Syihabudin Ahmad mengkr.itik tindakan agamawan yang nampaknya kurang menerima bantuan itu malah lebih di lihat mem.alukan mereka dengan pertanyaan-pertanyaan mengenai agama.

Agamawan tersebut di lihat memperlihatkan.ekehkan penerima b.antuan dengan menyatakan mereka tidak solat serta mema.lukan penerima b.antuan dengan pertanyaan-pertanyaan yang menj.atuhkan m.aruah mereka.

Ustaz Jawab Satu Komen Masa Tengah Siaran Langsung (Minit Ke 25)

Ustaz Abdul Somad pernah mengatakan, seorang individu yang memerlukan individu yang mahu di muka bumi ini tetapi ikhlas melaksanakan permintaan dan kewajipan kepada ALLAH.

Kata Abdul Somad, ada sebilangan pendakwah yang masyhur semasa hayatnya di muka bumi ini, malangnya malaikat tidak pernah mengenal diri, malah tidak pernah dicatat oleh malaikat akan amalannya.

Jelasnya, semua itu terjadi kerana terdetik perasaan r.iak dan t.akbur dalam diri si pelaku semasa melakukan amalan baik dan mengharapkan pemb.alasan.

Tetapi ada juga sebilangan insan di dunia ini yang bukan siapa-siapa, malah ada yang dir.emehkan oleh masyarakat dan diperl.ekehkan, setiap hari malaikat catatan catatannya kepada ALLAH.

Mereka ini pendakwah senyap yang selalu melakukan dakwah tanpa mengharapkan b.alasan tambahan pujian manusia. Mereka hanya mengharapkan reda ALLAH SWT.

Pendakwah menggunakan kata-kata yang baik, berakhlak mulia, merendah diri, tenang dan penuh kasih sayang. Pendakwah tidak meningkatkan meninggikan suara atau m.arah lain mengh.ina.

Malah, seorang pendakwah perlu lebih berhati-hati, menggunakan kata-kata yang bersesuaian dengan gayanya yang tinggi agar tidak menying.gung atau ketidakselesaan kepada yang mendengar.

Kesimpulannya, dakwah yang bijaksana ada beberapa jenis dakwah yang h.olistik, mampu menarik perhatian dan menyampaikan pesanan kepada golongan sasaran dengan berkesan.

Moga kita semua dapat menggunakan apa jua yang ALLAH kurniakan untuk melaksanakan dakwah dengan bijaksana.

SUMBER / KREDIT: JohariYapSH / FB melalui ONlinemalaya
Pihak MediaPortal tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini