Sed̷angkan RasuluIIah Pun Tidak Pakai Helmet Kenapa Saya Harus Memakainya, Inilah Jawapan P0Iis Ini Buat Pakcik Itu Terdi̷am

Dalam menjalankan tuga$ sebagai mana kewajib4n seorang p0Iis trafik untuk menjaga keselamat4n awam atau pengguna jalan raya amatlah pent1ng dan itu adalah tanggvngjwab mereka.

kalau sudi Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Kena tengk1ng,mak1 hamun adalah irama yang menjadi alunan musik yang mereka dengar setiap hari. Padahal mereka hanya menjalankan tugas yang sebnarnya kebaikannya untuk anda sendiri.

Di sini telah berlaku satu kejadian yang cukup menarik dimana seorang yang nampak aIim hanya mengenakan songkok putih dan berbaju putih layak sebagai seorang yang nampak kvat beragama berper4ng mulut dengan poIis trafik akibat tidak memakai helmet ketika menunggang motorsikal.

Yang menariknya dalam pertengk4ran mulut tersebut,Pengguna motorsikal tersebut memetik nama Rasullulah sebagai aIasan mengapa beliau tidak perlu memakai helmet ketika menunggang motorsikal. Berikut perbualannya:

PoIis: m4af boleh saya melihat lesen pakcik?

Pakcik: apa kesaIahan saya?

PoIis: Pakcik tidak memakai helmet

Pakcik: saya tidak akan mengenakan helmet sebab itu bukan sesuatu yang wajar di agama saya.

PoIis: maksud pakcik?

Pakcik: Rasulullah tidak pakai helmet,jadi jangan p4ksa dan minta kepada saya untuk memakai sesuatu yang tidak dikenakan beliau.

PoIis: tapi setahu saya,rasulullah tidak menunggang motor,saya ada satu soalan sederhana,kalau zaman nabi ada motor apakah pakcik yakin Rasulullah tidak akan pakai helmet?

Pakcik: tersent4k dan terdiam.

PoIis: pakcik dengan mudahnya mengh4ramkan yang pakcik benc1,tapi menghalalkan yang pakcik sukai,seolah pakciklah penentunya,saya percaya bahawa Rasulullah lebih menyukai ummatnya yang melindungi kesihatannya dan menjaga dirinya serta keluarganya.

Pakcik: Apa maksud tuan,apakah kerana tidak memakai helmet saya tidak melindungi keluarga saya?

PoIis: Ohh,sudah tentu pakcik,sebab jika terjadi hal buruk kepada pakcik akibat tidak memakai helmet, apakah keluarga pakcik tidak menerima akibatnya? bagaimana dengan perasaan takut dan tertekan yang akan mereka rasakan,siapa nanti yang akan mengurus dan menafkahi mereka?

Pakcik: Allah akan menafkahi mereka

PoIis: Melalui apa dan siapa? bukankah rezeki yang diberikan Allah akan melewati orang lain? begitu halnya dengan keluarga pakcik,mereka menerima rezeki dari Allah melalui pakcik.

Jika pakcik m4ti akibat kmIangan,besar kemungkinan rezeki mereka akan melalui orang lain,mungkin jadi ayah tiri,apakah pakcik ikhlas dengan semua itu.

Pakcik: Sekali lagi terdiam seolah apa yang dikatakan poIis trafik itu mempunyai fakta yang ku4t akan kebenarannya,dimana pada akhirnya pakcik tersebut mengeluarkan lesen dan ic untuk dis4man kerana tdak memakai helmet ketika menunggang m0tor di jalan.

PoIis: Melindungi diri sama halnya dengan melindungi keluarga sendiri mungkin nampak remeh dengan sebuah helmet.

Tapi cuba pakcik bayangkan perasaan senang hati yang di rasai oleh isteri,ibu,ayah,anak di saat mereka melihat kepaIa kita di lindungi oleh helmet.

Kita tidak akan mendapat kasih sayang seperti mereka dari manusia lain maka dari itu cintailah keluarga anda.

Hari ini saya tidak menyaman pakcik,anggaplah nasihat saya sebagai surat s4man bagi pakcik.

Kredit: limauais / viral