“Sabar Ye anakku, mama tahu kamu kuat” Luah4n Ibu ini Und4ng Sebak

Dilahirkan sihat, siapa sangka hidup anak kecil ini berubah sekelip mata apabila diuji dengan saklt yang bvkan biasa-biasa. Kita yang dewasa ni pun menitlk air mata melihat perjvangan adik Daffrel mel4wan sakltnya itu.

Bukan hanya mengal4mi saw4n biasa tetapi saw4nnya adalah Inf4ntile Spasms di mana 0tak adik Daffrel telah r0sak dan menyebabkan saw4n ini.

Berikut coretan hati mama Daffrel, Norazimah Bunihan mengenai isi hati seorang ibu tentang keadaan anak keduanya itu.

“Awak sihat macam biasa..”

Beberapa jam sebelum saklt awak sangat aktif, ketawa, senglh, mama g0mol-g0mol awak bukan main lagi awak suka. Patutlah mama rasa something. Mama rasa tak nak lepas awak. Mama rasa tak nak jauh dari awak. Sungguh-sungguh mama pelvk awak dik pagi tu.

Awak sihat macam biasa. Tk dem4m. Tk mereng3k. It’s normal macam biasa. Awak memang tak menunjukkan sebarang saklt. Awak happy je macam biasa.

Bangun tidur mata ke atas, berlaku sekejap-kejap

Lepas bangun tidur, tiba-tiba je m4ta awak ke atas, kaki tangan pun ikut ke atas. Benda tu berlaku sekejap-sekejap dan awak tak kej4ng. Lebih kurang 5 minit.

Papa dukung sambil lap muka dan kepala awak dengan air. Awak masih sama. Seminit lepas tu awak okey. Senyum ketawa main macam biasa. Papa cakap awak okey tak ada apa-apa. Instinct mama cakap no! Tu bukan diri awak.

Selepas 4 jam awak kena lagi. Papa dah pergi kerja masa tu. Mama terus bawa awak pergi h0spital bahagian kecem4san. Awak dimasukkan ke zon kuning. Selama 4 jam kat situ awak okey. Senyum senglh ketawa main macam biasa. D0ktor kata mungkin awak boleh disch4rge. Tiba-tiba 4 jam lepas tu awak jadi balik depan kata d0ktor.

Terus awak dit4han w4d sehingga sekarang. Perkara tu berulang setiap 4 jam. Dan benda tu menyakltkan awak. Awak akan menangls kuat sambil tengok mama. Awak tenung mama dan nurse kat w4d. Mungkin awak nak bagitau “adik saklt ni ma”.

“Adik mesti kuat tau!”

Sabar ya sayang. Adik kuat tau! Mama yakin adik kuat sihat membesar dengan bijak pandai. Ramai yang doakan adik. Ramai sayang adik. Walaupun mereka tak pernah jumpa adik, mereka sedlh tengok adik sedlh. Kita sama-sama law.an ya dik. Awak anak lelaki. Awak dan abang yang akan jaga mama nanti. Awak kena kuat kuat kuat!

Terima kasih untuk semua keluarga, sahabat dan saudara yang mendoakan Muhammad Daffrel Firdaus bin Muhamad Firdaus dan yang memberi sumbangan. Semoga Allah saja yang dapat ba.las. Semoga doa kalian diangkat dan dimakbulkan.

Kredit : mama daffrell Norazimah Bunihan

sumber : majalahpama Via trendingkini