Rela Dit3mbak DEMl IsIam, An4k Muhammad Ali Ded4h Prin$ip Sbenar Hldup Bapanya

Anak sulung ahli tinju legend4 Muhammad Ali mengenang bapanya sebagai pemeIuk Islam ku4t kepada Islam.

“Ayah saya percaya sepenuh hati kepada Islam. Dia sudah bersedia m4ti untuk itu,”– kata Muhammad Ali Jr dilaporkan oleh The Sun, Ahad, 13 April, 2020.

Menurut Ali Jr, ayahnya pernah berkata, “Aku tidak akan mencela agamaku. Sekiranya aku menghadapi tembakan, aku sudah bersedia.”

Namun menurut anaknya, Ali boleh menerima semua orang tanpa melihat agama dan warna kulitnya.

“Dia berkata, ‘Lihatlah orang dan hormati mereka sebagai manusia.’ Perkara lain yang dia ajarkan kepada saya, dia berkata, Saya tidak peduli samaada orang itu Yahudi, Kristian atau Muslim di ruangan yang sama, asalkan mereka percaya kepada Tuhan’,” – kata Ali Jr.

“Keperibadiannya tidak seperti orang lain. Saya tidak pernah bertemu dengan sesiapa yang mempunyai keperibadian yang lebih baik,” katanya.

Dia sentiasa mengajar anak-anaknya untuk mempedulikan seseorang yang bukan kerana asal atau warna kulit mereka.

Ali Jr membantu wartawan British, Fiaz Rafiq menulis biografi ayahnya yang bertajuk Muhammad Ali: The Life of a Legend.

Pada 4 Jun 2016, Muhammad Ali meninggal dunia pada usia 74 tahun akibat masalah pernafasan di Phoenix, Arizona. Muhammad Ali diketahui meghldap $akit Parkinson’s.

Penyakit yang dihidapi Allahy4rham dipercayai berpunc4 dari ribuan tumbukan ketika beliau membina nama dalam sukan tinju, yang menyebabkan masalah bertutur buat dirinya.

samba rmurai

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini