PlLU, Naib Canselor UCSI, Dr Khalid Yusoff disahk4n mninggal dunia

KUALA LUMPUR – Presiden yang juga Naib Canselor UCSI University, Pr0f. Datuk Dr Khalid Yusoff, 66, mninggal dunia di H0spital Serdang kira-kira jam 2 petang tadi.

Allahy4rham merupakan mant4n Dekan Fakulti Perubatan Universiti Teknologi Mara (UiTM) pada 2004 dan antara individu yang bert4nggungjawab dalam merealisasikan kecemerIangan pusat perubat4n universiti itu.

Allahy4rham juga pernah dilantik Dekan Fakulti Perubat4n Universiti Kebangs4an Malaysia (UKM).

Sep4njang dua dekad berkhidmat di UKM dan UiTM, Allahy4rham telah menjayakan penubuh4n Pu$at J4ntung, Institut Biologi Molekul UKM, Institut Biotekn0logi Molekul Perubat4n UiTM dan Pusat Epidemiologi dan Penyelidikan Translational UKM.

Allahy4rham berkahwin dengan Profes0r Datin Dr Khatijah Mohd Yusoff.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Kumpulan UCSI, Datuk Peter Ng menyifatkan Allahy4rham seorang yang sentiasa melakar kejayaan dan pihaknya amat ber$edih dengan kehil4ngan rakan yang banyak mengajarnya sebelum ini.

Allahy4rham, katanya, telah menguruskan kerjasama dengan Harvard University yang memperkasakan pelajar perubat4n UCSI dengan peIuang mengikuti pr0gram penyelidikan berimpak tinggi di universiti terbaik dunia.

“Mari kita mengenang atas semua yang beliau perjuangkan dan semoga kita menc0ntohi komitmen beliau dalam mencapai kecemerlangan serta f0kus yang tidak g0yah dalam menc1pta dunia yang lebih baik. Semoga kita sentiasa mengingat beliau dalam apa juga yang kita lakukan,” katanya.

Beliau berkata, Allahy4rham juga telah memainkan peranan penting dalam meningkatkan kedudukan UCSI sejak meneraju universiti itu pada 2013 dan hasilnya, UCSI menerima pelbagai pengiktirafan akademik.

Di bawah kepimpinannya, UCSI muncul sebagai universiti swasta terbaik di Malaysia untuk dua tahun berturut-turut bagi QS World University Rankings 2019 dan 2020.

Malah pencapaian bagi Penarafan Bersepadu Institusi Pengajian Tinggi Malaysia (Setara) 2018/2019, UCSI berjaya mencapai 5 bintang sebagai Universiti Matang (Mature University).

Sebagai tokoh berpengalaman dalam industri, beliau turut membawa UCSI ke persada dunia apabila berjaya mewujudkan kerjasama strategik dengan universiti dunia termasuk Harvard University.

Allahyarham mendapat latihan sebagai pakar kardiologi dengan memulakan karier perubatannya sebagai pelajar di University of Melbourne, Australia sebelum menjalani latihan di University of Newcastle-upon-Tyne, UK.

Sekembalinya ke Malaysia, beliau membina karier sebagai ahli akademik yang menyokong penyelidikan malah hasil penyelidikannya diterbitkan oleh jurnal antarabangsa berimpak tinggi.

“Universiti merakamkan ucapan takziah atas kehilangan besar dalam akademik Malaysia. Moto beliau, “Go beyond; Be profound: Make a difference” akan terus subur pada kami di UCSI,” katanya. – MalaysiaGazette

Kredit: cempedakcheese

kalau sudi Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini