Peniaga durian l0nggok seru pembeli b0ikot durian timbang

BARU-BARU ini banyak disebarkan berita kononnya harga durian turun mendadak hasil lambakan stok disebabkan banyak dusun merekodkan jumlah buah jauh lebih banyak berbanding musim lalu.

Suka saya ingatkan orang ramai khususnya peminat durian, pemilik dusun tidak merasa pun jika berlaku sebarang kenaikan tetapi mereka yang teruk ‘ditekan’ peraih atau orang tengah jika harga turun.

Orang tengah masih membeli buah secara pajakan keseluruhan dusun pada satu harga tetap atau membeli mengikut bilangan bakul tetapi dijual pula kepada orang ramai menggunakan timbang berat buah.

Ini umpama ‘makan dua kali’ apabila orang tengah mengambil buah pada harga borong atau jauh lebih murah daripada pemilik dusun kemudian menjual ‘kulit’ durian kepada orang ramai. Lebih separuh daripada berat setiap biji durian hanya kulit yang tidak boleh dimakan.

Yang kaya si peraih dan orang tengah, yang tertindas pembeli khususnya peminat durian, yang menyangka pemilik dusun durian rata-ratanya sudah berusia.

Pengalaman saya sendiri mengambil kembali dusun durian keluarga daripada dipajak selepas mendapati peraih hanya membayar RM3,000 semusim sedangkan durian dijual pada harga tidak munasabah sehingga melangkaui RM30 sekilogram dengan pulangan mencecah ratusan ribu ringgit setiap musim.

Untuk mengubah trend ini, keluarga kami kini menjual sendiri durian mengikut longgok, bakul atau biji dengan harga dirasakan lebih berpatutan. Saya harap peniaga durian akan kembali kepada sistem jualan sama sementara pembeli perlu memboikot durian timbang.

*Penafian: Artikel ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak mencerminkan pendirian portal ini.

Kredit: wowberita

Pihak MediaPortal tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini