“Naya Anak Kami” – Peniaga Kecil MeIutut Mer4yu Sesuatu Sambil Dir4kam 0leh Seorang Pegawai Mengundang Kec4man Ntizen [VlDE0]

Tiada satu negara pun terkecuali secara langsung atau tidak langsung dari p4ndemik wbak C0V1D-19.

Pndemik ini telah mewujudkan rasa takvt dan geIisah kepada semua manusia dari jgkitan yang boleh membvnuh.

Segala usaha telah dan sedang dibuat dan dilaksanakan oleh masyarakat dunia untuk menghpuskan penyebaran C0V1D-19.

Pada masa sekarang satu kesan yang tertekan sekali ialah operasi perniagaan yang terpksa ditutup kerana tiada permintaan yang boleh menguntungkan.

Bagi kakitangan kerajaan atau swasta yang stabil mungkin tidak bermasaIah tervk seperti peniaga yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

PKP telah memberi kesan kepada pendapatan mereka, terutamanya golongan peniaga kecil.

Semalam tuI4r satu vildeo yang menunjukkan seorang peniaga kecil sedang mer4yu sesuatu kepada seorang pegawai.

Berdasarkan kapsyen hantaran tersebut, peniaga kecil tersebut sedang memohon dan merayu untuk berjumpa menteri besar untuk membeIa nasib peniaga kecil.

Dengan kapsyen “hlna nya bangsa melayu…sampai mcm ni merayu nk jumpa mb…siap di rakam..meIutut .merayu…keslan peniaga kecil….

Tergmak pegawai tu bole siap rakam pakcik tu. Bayangkn kalu yg merayu tu bapa korang ape perasaan korang…

Allah dah tunjuk sikap pemimpin2 yg di lantik. Kita mengharapkan pemimpin melayu Islam akhir nya kita plak yg di anak tlrikan..”

Tapi maIangnya kec4man tertumpu kepada seorang pegawai yang sedang merakam peniaga kecil yang sedang merayu dengan nada sedlh tersebut.

Walaupun pihak kami masih tidak mengetahui tujuan sebenar pegawai tersebut merakam, tetapi pelbagai kec4man dan komen negatif yang dilemprkan terhadap pegawai tersebut

Kalau kita ambil dari sudut p0sitif, mungkin pegawai merakam supaya vide0 tersebut dapat dihantar kepada pihak atasan bagi memudahkan permohonan peniaga kecil tersebut.

Sebaliknya komen-komen neg4tif tidak sepatutnya hadir di ruangan komen tersebut kerana kita masih belum mengetahui sama ada ia benar-benar berlaku atau sekadar pr0vokasi.

Sumber : Facebook Noorzalie Bin Jailani/ttv/mkbnrn