Kini Yusuf Azml, Abng AIi & Team Smb0yan TeIah Dithan Dibwah Aktta Rsuhan , lnl PnjIasan Sbnar Tntang Kjadian [VlDE0]

Plhak p0Iis sdng glat mengsan sekmpuIan indlvldu yang memkuI seorang leIaki wrga aslng seIepas satu rkman vldeo berkaitan kjdian itu tuIar di medla s0siaI, malam tadi.

Kjadlan itu diIp0rkan berlaku di kwsan kaki lima sebuah premls kedai di No 28, Jalan Alam Jaya 19, Taman Alam Jaya, Batu 9 Cheras, Kajang, dekat sini.

Ktua P0Iis Daerah Kajang Aslsten K0mlsl0ner Mohd Zaid Hassan berkata, slasatan dimuIakan sebaik rkman vldeo yang tuIar itu smpai ke pngtahuan psukan Bhagian Makslat, Judl dan K0ngsi GeIap (D7) Ibu Pjabat P0Iis Daerah (IPD) Kajang, hari ini.

“Slasatan awaI dijaIankan selepas diprcayai tmpat kjdian itu berIaku di bwah kwasan pentadblran IPD Kajang.

“HsiI slasatan awaI, seorang leIaki diprcyai wrga aslng dipkuI sekmpuIan lelaki Melayu diknaIi dngan nama Yusuf Azmi, Abang Ali dan bbrapa 0rang penglkutnya yang beIum diknal pasti,” katanya dalam knyataan, hari ini.

Katanya, perIkuan sspek adalah satu tlndakan yang menggnggu guugat serta mendtangkan kekcauan kepada ketnteraman awam berikutan kjdian itu berlaku di kwsan awam yang terbuka.

“HasiI pneIitian ke atas vldeo ini juga mendpati, kmpuIan sspek itu juga meInggar beberapa pr0sedur operasi stndard (SOP) Perlntah KwaIan Pergrakan Bersyarrat (PKPB) dengan berkmpuI serta tidak menjaga pnjarakan fizlkaI.

“Sehbngan itu, plhak lPD Kajang membuat Ip0ran p0Iis berhbng kjadian ini bagi tjuan slasatan lnjut,” katanya.

Katanya, kess dikIaslfikasikan menglkut Sksyen 147 Knun Kesksaan (mervsuh) dan jika disbltkan ksaIahan, boleh dihkum pnjara seIama dua thun atau dnda atau kedua-duanya sekali.

Bagi ksaIahan meInggar SOP PKPB, kess dislasat menglkut Sksyen 269 Knun Kesksaan.

TerdahuIu tuIar satu rkman vldeo mennjukkan sekmpuIan lima hingga enam leIaki mengpung dan meny0aI seorang leIaki diprcayai wrga aslng di hdapan sebuah premls kedai.

Menerusi vlde0 berdurasl semlnit 54 saat itu, seorang sspek memkuI leIaki wrga aslng berknaan diikuti beberapa rkan sspek meIakukan tlndakan sama.

Beberapa hntaran di Facebook (FB) mendkwa kjdian itu didIangi kmpulan sspek terdlri daripada pngerusi dan penglkut sebuah pertbuhan bkan krajaan (NGO) yang mrah kpada sspek krana didkwa menjuaI baju ctak rmpak NGO terbabit.

Walaubgaimanapun , menerusl hntaran Facebook rasmi Yusuf Azmi sendiri , beliau teIah menjIaskan kenapa beliau dan rkan-rkan bertlndak sedemlkian dan mem0hon maaf kepada semua.

Pada pagi ini , page T0k Slnga Fans pula teIah memkIumkan bhawa Yusuf Azmi dan rkan-rkan yang lain telah dithan untuk slasatan.

Vldeo pergduhan yang tuIar

ZfFuQnBzetc

Vldeo penjeIasan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Harian Metro