Kini Tukar Arah4n, Bkn Sman Ekz0s Blsing Cuma Beri Surat Temujanji Bantu $iasatan – Mnteri Pngangkutan.

Buat masa ini, kesaIahan menggunakan ekzos bi.sing motosikal hanya akan dikenakan tindakan adv0kasi, iaitu pengeluaran n0tis untuk temu s.iasat, kata Menteri Pengangkutan Dr Wee Ka Siong.

Wee yang juga Presiden MCA berkata perkara itu telah dimaklumkan olehnya kepada Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Zailani Hashim agar pesaIah tldak dikenakan tindakan sman.

“Saya telah meneliti ucapan Presiden UMNO, Dr Ahmad Zahid Hamidi, termasuk pandangannya tentang penguatkuasaan terhadap ekzos bi.sing motosikal.

“Saya ingin maklumkan bahawa MOT (Kementerian Pengangkutan) telah membuat satu keputusan, bahawa pada peringkat ini lebih elok tumpukan kepada pendekatan advokasi iaitu dikeluarkan N0tis 114 daripada tindakan sman,” katanya kepada media selepas menghadiri perasmian Perhimpunan Agung Umno 2021, di Kuala Lumpur hari ini.

N0tis 114 ialah n0tis panggilan temu siasat dan mereka yang menerima n0tis itu perlu tampil memberikan keterangan di mana-mana cawangan JPJ untuk membantu s.iasatan.

Dalam pada itu, Wee berkata Ketua PoIis Negara Abdul Hamid Bad0r telah mengadakan pertemuan dengan Ketua Pengarah JPJ bagi menyelaraskan tindakan adv0kasi tersebut memandangkan langkah berkenaan turut melibatkan poIis trafik.

Kerajaan sebelum ini menguatkuasakan sman hingga RM2,000 atau pnjara tldak melebihi enam bulan kepada pemilik motosikal yang mengubah suai kenderaan menggunakan ekzos bi.sing.

Di bawah peruntukan Sksyen 64 Akta Pengangkutan Jalan 1987, poIis diberikan kuasa meny1ta motosikal bagi mengeIakkan kesal.ahan sama berulang.

Setakat 5 Mac lalu, sebanyak 10,166 sman atas pelbagai kesa.lahan dikeluarkan dalam Operasi Khas Ubah suai Ekzos (bis.ing) di seluruh negara bermula 1 Mac, menurut Jabatan S.iasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman.

lsu itu disntuh oleh Ahmad Zahid dalam ucapan dasarnya pada Perhimpunan Agung Umno pagi tadi yang berkata dia dimaklumkan tentang motosikal dis1ta kerana ekzos yang diubah suai.

“Jnganlah sampai dis1ta. Bagaimana mereka ingin meneruskan survival kehidupan sedangkan itulah satu-satunya kenderaan yang mereka ada untuk mencari rezeki. Apakah kita sudah bu.ta hati, dan ke.jam, membiarkan kehidupan rakyat terus menerus terbe.ban? Rakyat ke.cewa dan terus mer.ana,” kata Ahmad Zahid.

Sumber: Bernama / dbongkar

kalau sudi Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini