Kereta terjun4m: Aiza sempat masak ayam g0reng kicap buat keIuarga Sebelum Temui AjaI Iemas

KULIM – Allahyarham Nor Aiza Hashim sempat memasak ayam g0reng kicap di rumah kakaknya di Padang Serai dekat sini, semalam.

Bagaimanapun, Haida Apiza, 46, kakak kepada m4ngsa Iemas itu berkata, adiknya yang lebih mesra dengan panggilan ‘Mak Wa’ dalam kaIangan ahIi keluarganya tergesa-gesa mahu pulang selepas selesai memasak dan memberitahu dia ada urusan lain.

“Arw4h adik selalu datang ke rumah saya di Padang Serai dan semalam dia datang serta semp4t masak ayam g0reng kicap yang menjadi kegemaran kami sekeIuarga.

“Ketika itu hanya anak saya (Siti Syuhada Mujahidun, 15) berada di rumah, manakala saya dan suami keluar bekerja.

“Saya terk3jut apabila menerima panggiIan yang adik Iemas ketika cuba menyeIamatkan emak yang berada dalam kereta terjun4m ke dalam ta$ik,” katanya.

Dalam kej4dian terbabit, Nor Aiza, 28, dan ibunya, Hasmah Mat Isa, 69, dit3mui Iemas selepas terper4ngkap dalam kereta Pr0ton Persona yang terjun4m dalam Ta$ik Lake Res0rt Serdang pada 6.30 petang semalam.

Menurutnya, mas4kan ay4m g0reng kicap itu menjadi hidangan ter4khir yang sempat mereka makan hasil air tangan arw4h dan selepas ini pasti mereka akan merindui m4sakannya.

Katanya, adiknya itu adalah anak kelapan daripada 11 adik-beradik dan sangat rapat dengan emak serta bapa, Hashim Ariffin, 74.

“Biasanya abah akan ikut sekali Nor Aiza dan emak menaiki kereta bersama tetapi semalam abah tidak ikut,” katanya ketika ditemui di Unit Forensik, Hospital Kulim di sini, hari ini.

Haida Apiza berkata, pada mulanya dia dengar ada tiga atau empat orang dalam kereta itu dan saya ingatkan abah ada sekali, berderau darah saya ketika itu malah terus ke lokasi kejadian untuk melihat keadaan yang berlaku.

“Namun hanya adik dan ibu mereka berada dalam kereta itu dan kami sekeluarga reda dengan apa yang berlaku kerana ia berlaku sekelip mata,” katanya.

Menurut Haida Apiza, jenazah adik dan ibunya dihantar ke Jabatan Forensik Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di Alor Setar untuk tindakan lanjut dan dijangka dibawa pulang petang ini untuk dikebumikan.

Katanya, adiknya yang bekerja di sebuah kilang di Kulim itu juga pernah menyuarakan hasrat untuk berkahwin tapi tak dinyatakan bila tarikhnya.

“Dia hanya beritahu perkara itu (kahwin) kepada anak saya tetapi dengan kami (adik-beradik) tak dimaklumkan mengenai perkara itu.

“Minggu depan, adik saya yang bekerja di Kuala Lumpur akan melangsungkan pernikahan dan emak paling gembira sebab nak terima menantu baru tapi bila dah jadi macam ni, kami sekeluarga kena berbincang semula,” katanya.

Abang Nor Aiza, Mohd Azimat, 43, pula berkata, dua minggu lalu dia sempat pulang ke rumah ibu bapanya di Taman Orkid, Serdang sebaik rentas daerah dibenarkan.

Katanya, dia ternampak kasut terpakai yang baru dibeli Nor Aiza dan sempat menghantar gambar kasut berkenaan melalui WhatsApp kepada arwah.

“Saya bergurau padanya kasut itu cantik sambil menghantar gambar melalui WhatsApp dan dia kemudian membalas yang dia hadiahkan kasut itu kepada saya kalau saya nak.

“Tak sangka itu mesej WhatsApp saya buat kali terakhir dengannya sebelum kejadian berlaku,” katanya.

Menurut Mohd Azimat, sebaik mengetahui kejadian membabitkan adik dan ibunya, dia bergegas ke lokasi dan nampak pasukan bomba sedang bertungkus-lumus mencari mereka dua beranak itu walaupun ketika itu tak nampak kereta Proton Persona itu.

Katanya, Nor Aiza juga adalah anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan sudah lama bergiat aktif dalam pasukan beruniform itu.

“Setiap tahun dia menyertai Kejohanan Menembak Tahunan RELA peringat negeri Kedah kerana dia minat,” katanya.

kalau sudi Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini