Kerana M1skin, Lelaki Tua Ini Dipanggil‘ Bervk’, Rupanya Pak RAH1M Ini Bukan Calang2 Orang

Ini adalah satu kisah benar yang membuatkan hati penulis ᴍᴇʀvɴᴛᴜɴ ʜlʙᴀ. Kerana kem1skinan hidup lelaki ini DiEj3k dan dipanggil “ʙᴇʀvᴋ” oleh penduduk setempat kerana keadaannya yang serba kekvrangan. Bacalah kisah ni, Semoga memberikan keins4fan kepada kita semua.

Lawatan ᴍᴇʀᴜɴᴛᴜɴ hat1 ke rumah pak rahlm di jalan Laloh – Sungai Sam, Mlsi akldah dan kemanusiaan. Solatnya cukup 5 kali sehari. Bersih orangnya tapi dihlna oleh segelintir kerana kemisklnannya.

Jika ada yang kata beliau begini dan begitu sesungguhnya kalian sangat ke jam. Kami sudah seminggu menylasat individu ini. Kami tahu apa yang sebenarnya berlaku. Kami dah temubual ramai orang yang dekat dengan beliau. Jngnlah berlaku ᴋᴇᴊ4M dengan insan ini. Jangan hal4ng bantuan untuk sampai kepadanya.

Saya tengah siapkan d0kumentari khas kepada Pak Rahlm ini. Cac1an dan hlnaan yang diterima adalah asam garam yang beliau terima sejak umur 8 bulan. Pak Rahlm hidup sebatang kara di atas tanah ᴘᴜꜱ4ᴋᴀ.

Bila ditanya apa sumbangan yang pernah beliau terima beliau menjawab antaranya ialah “ᴅɪᴘᴀɴɢɢɪʟ ʙᴇʀ0ᴋ ᴏʟᴇʜ ꜱᴇɢᴇʟɪɴᴛɪʀ ᴍᴀꜱʏ4ʀᴀᴋᴀᴛ”. Katanya.

Bila beliau datang ke kedai kopi ada yang berkata “ʙᴇʀvᴋ dah sampai.. ʙᴇʀvᴋ dah sampai…”

Itulah antara sumbangan yang beliau terima. Tanpa kami sedar air mata kami semua menltis. Pak Rahim kuat pegangan 4gamanya, solat dan zikir sangat rajin. Rumahnya “ᴛ0ᴛᴀʟ ʟ0ꜱᴛ” dek banjlr dan pondok us4ng inilah tempatnya berteduh.

Sewaktu kami sampai sekitar jam 5 petang, Pak Rahlm belum balik dari menoreh getah. Kami tunggu beliau balik dan seketika kemudian kami tengok beliau termeg4h-meg4h turun bukit. Di leh3rnya dikalungkan getah skrap untuk jadi bhan b4kar nak memasak makan malamnya nanti.

Dia terus minta izin untuk mandi. Dia ambilnya sabun dalam pl4stik dan terus ke anak sungai berdekatan. Kami masih tunggu beliau bersedia, rupa-rupanya dia bergegas solat asar. Dah lewat katanya. SUBHANALLAH.. kepada yang kata Pak Rahlm ini pemalas, rajin sangatkah kita?

Tuan-tuan jngnlah mudah untuk ᴊvᴅɢᴇ orang itu begini dan begitu jika kita hanya sibuk duduk di pejabat dan dengar maklumat tak tepat dari wakil penduduk. Datanglah sendiri duduk dengan pakcik ini dalam hutan keseorangan seperti beliau? Ber4ni? 1 jam pun tuan-tuan tak ber4ni dan kami dah seminggu meny4ksikan k3s ini.

Saya kagum dengan individu ini. Ini k3s yang sangat genuine. Biarlah apapun orang dan segelintir masyarakat setempat nak kata dan nak hal4ng bantuan untuk pakcik ini saya akan red4h. Kami akan red4h halal4ngan itu.

Saya tak sanggup lihat kesvsahan yang lebih besar Allah tlmpakan kepada kita dek kerana sikap kita yang kej4m kepada orang yang kurang bernasib baik.

Kredit: TUN

Pihak MediaPortal tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini