“Kahwin, kereta semua mak sp0nsor”, Lps mak pergi, mmg aku xbg muka kat adik beradik mak

Foto sekadar hiasan. Baca perlahan lahan, semoga dapat pengajaran dari kisah ini. Assalam semua pembaca. Confession ini agak panjang. So, hold on to your seat ye, hehe. Main point kita sama”T0 xic Family”. Sebab pilih untuk terus hidup dalam environment dan family macam tu lah, kesihatan mak saya merosot, ayah berlaku cvrang pada mak dan kami adik beradik terpaksa hidup berdikari sendiri.

So, mak saya seorang anak perempuan sulung yang ditinggalkan ayahnya sedari umur belasan tahun. Aruwah nenek saya pegang title ibu tunggal atas tiket gantung tak bertali selama berpuluh tahun, sehingga ke akhir h4yat beliau.

Disebabkan kasihan melihat aruwah nenek terpaksa menggalas semua tanggungjawab sendiri, mak saya memilih untuk membantu nenek menggalas tanggungjawab itu bersama.

Yelah, orang dulu dulu, mana tau pasal turun naik mhkamah, tuntutan fasakh, nafkah dan sebagainya. Jadi bila kena tinggal, terpaksa teruskan hidup sendiri dengan anak2.

Adik beradik mak saya 8 orang semuanya, 2 orang je perempuan. Tapi seingat saya, semua adik beradik mak, bergantung solely pada mak saya dari kecik sampailah dah kahwin, dah beranak pinak.

Cut the story short, adik beradik mak saya ni terlalu bergantung pada mak saya sampaikan nak kahwin, mak saya tanggung, nak beli kereta, rumah, carik mak saya untuk down payment dan guarantor.

Bini nak beranak pun mak saya sponsor. Anak dah lahir, nak masuk sekolah pun mak saya tanggung. Bayangkanlah. Bila mak saya taknak tanggung, mulalah diorang meng4muk, m4ki hamun sampai tahap pernah nak p4rang mak saya.

Oh ya, mak saya memang dikurniakan rezeki yang baik, dia bekerja sebagai eksekutif di salah sebuah multinational company.

Walaupun hidup susah lepas ‘kehilangan’ atok saya, mak tetap dapat melanjutkan pelajaran di universiti tempatan. Mak sorang je dalam family dia yang berpeluang ke universiti. So memang dia punya pendapatan yang agak lumayan antara adik beradik yang lain.

Disebabkan keluarga kami dan keluarga adik beradik mak tinggal di daerah yang sama, setiap hujung minggu mesti ada adegan “tumpangkan anak kejap boleh”.

Itu belum lagi diorang buat sesi terjah “masak apa tengahari ni? Aku malas masaklah, makan sini jelah”. Setiap weekend ye, without miss. Keluarga belah ayah saya tinggal di selatan tanah air.

Agak jauh. Jadi jarang mereka datang bertandang ke rumah kami. Lagipun keluarga belah ayah tak ambik tau sangat hal kami.

Ayah saya bekerja sebagai seorang engineer di syarikat oil and gas dan memang dia jarang ada dirumah, kerap outstation, kadang naik ke pelantar sampai berminggu minggu. Pada mulanya, masa aruwah nenek masih ada.

oh aruwah nenek tinggal bersama kami sedari awal perkahwinan mak dan ayah, ayah saya memang tak kisah adik beradik mak datang ke rumah, makan minum dirumah kami. Sebab ada nenek. So ayah paham.

Tapi lepas nenek mennggal, mereka masih kacau priv4si kami sekeluarga, benda tu agak annoying sebenarnya. Saya sebagai anak ni pun rasa menyampah dan terganggu dengan kehadiran adik beradik mak.

Bukan saja pada setiap hujung minggu, tapi boleh dikatakan hampir setiap hari. Apatah lagi ayah saya yang kadang baru je sampai rumah dari outstation dah kena hadap adik beradik mak yang bertungku, bertangga kat rumah kami.

Dari breakfast sampai dinner lah waktu diorang duduk kat rumah kami tu. Belum part, anak balik sekolah diorang tumpangkan kat rumah kami jugak.

Sebabnya? Kami ada bibik harian. Senang katanya. Bibik pun naik muak melayan kerenah diorang yang lebih sudu dari kuah.

Mak saya pulak jenis yang terlalu sayangkan adik beradik dia. She doesn’t know how to say no kat siblings dia walaupun masing2 memang sentiasa mempergunakan mak saya.

Seingat saya, isu isu macamni lah yang kerap kali buat mak dan ayah bergduh teruk. Ya, another level of t0xi city lagi dalam keluarga kami. Ibubapa bergaaduh depan anak2 dengan mengeluarkan kata2 kesat dan tindakan terjerit2 dan menengking2. It is so not a good environment to raise your kids.

Bila mula meningkat remaja, saya dapat tau ayah cvrang dibelakang mak. Saya yang mula terbaca text dan terjumpa resit shopping ayah di butik2 mahal barangan wanita.

Tapi takde pulak ayah hadiahkan benda2 tu semua pada mak. Tahulah saya, ayah ada perempuan lain. Saya rahsiakan dari mak dan saya perhatikan saja gerak geri ayah.

Satu hari terk4ntoi juga dengan mak. Pada mulanya saya memang salahkan ayah kerana berlaku cur4ng. Rasa macam ayah tak fikirkan keluarga langsung masa berbuat perkara2 tu semua.

Tapi bila makin dewasa, saya makin faham. Benda ni terjadi, Ada kaitannya juga dengan sikap mak dan adik beradiknya yang t0 xic.

Saya marah sebab mak sanggup mempertaruhkan kebahagiaan rumahtangga dia demi adik beradik yang tak mengenang budi dan selalu menyusahkan tu.

Dahlah tu, adik beradik mak semua sangat suka jadi batu api setiap kali mak dan ayah bergduh. Mak pun satu, semua benda nak kena cerita kat adik beradik dia.

Mungkin ayah terasa tercabar eg0nya sebagai suami dengan situasi itu. Privacy dan quality time antara ayah dan mak pun selalu terganggu.

Kalau kami pergi vacation pun, ada adik beradik mak akan ikut ye. Bukan setakat ikut, menempel sekali tidur sebilik dengan keluarga kami. Nak ikut tu tak salah, tapi ambiklah bilik sendiri.

Keluarlah duit sendiri. Ni tak, selagi mak dengan ayah tak sponsor bilik lain, diorang buatlah muka tak malu tidor sekali berhimpit2 dengan kami dalam bilik tu.

Faham tak kenapa ayah jadi macamtu? Ayah dan mak takde peluang untuk bersama sama spent quality time macam suami isteri lain. Mak 24/7 hidupnya berkisar mengenai adik beradik dia sahaja.

Makin saya dewasa, makin saya meluat dengan adik beradik mak yang tak habis2 jadi par4sit dalam keluarga kami. Sampailah satu hari, mak jatuh s4kit, terlantar dan terpaksa berhenti kerja dengan serta merta atas faktor kesihatan. Mak kehilangan sumber pendapatan. Adik beradik mak? Sorang pun tak nampak batang hidung.

Jangankan tanya khabar, mak call diorang pun, diorang reject. Yelah, orang dah takde guna lagi kan. Nak buat apa berbaik2. Nama nak menjenguk mak memang lambettt lagi lah.

Mak sampai depr3ssi0n, dengan keadaan kesihatan dia, ayah cuurang dan dibuang adik beradik tanpa sebab. Dan disebabkan itu jugalah kesihatan mak merosot teruk sampai mak mennggal dunia.

Bila mak mennggal, wah bukan main sorang2 terpacul depan pintu, sibuk tanya pasal pengurusan harta pusaka mak. Wah, masa mak hidup pun kau kikis, mak dah mennggal pun kau nak sebat lagi ye.

Kali ni memang saya tak bagi muka. Ayah bukan tak pernah tegur adik beradik mak, tapi dulu masa mak ada, setiap kali ayah tegur dan pertahankan mak dari dipergunakan adik beradik dia, mak tak boleh terima.

Mak mesti bergduh besar dengan ayah. Katanya, hal adik beradik dia jangan masuk campur. Bagi saya, itu silap terbesar mak.

Saya sendiri pun sebagai anak dah berbuih mulut tegur sikap adik beradik mak yang memperlakukan mak macam tu, sama juga saya pun dimarahi mak. Tapi lepas mak mennggal, saya tak bagi muka. Mereka ada juga datang, minta tolong itu ini dari ayah.

Mintak pinjam duit lah, mintak langsaikan loan dengan bank lah, and the list goes on. Tapi awal2 saya dah w4rning, maaf kami dah takde apa2 urusan dengan kalian lagi.

Cukup sekadar ikatan silaturrahim. Lebih lebih kami tak boleh tolong. Ya, saya memang seorang yang tegas dan dibenci pakcik makcik. Hahaha.

Saya jadi macamni sebab saya benci lihat mak saya ditindas sampai memakan diri dan keluarga dia. Saya penat hidup dalam keluarga yang tak bahagia disebabkan orang sekeliling yang tak faham bahasa.

Saya penat tengok mak ayah saya bergduh sebab orang orang yang selfish dan ignorant ni. Sebab tu saya jadi begini.

Dan sekarang saya memilih untuk berjumpa mereka pada hari raya, kenduri kendara dan majlis2 keraian sahaja. Lain2, maaf, sistur tak koser nak ambik port. Tanya2 khabar gitu jelah.

Sebab diorang ni pun suka berg0sip. Semua orang tak kena dimata diorang. Hanya mereka dan keluarga mereka sahaja yang maksum. Saya cepat panas dengar g0sip2 fitnah ni.

Daripada saya terlepas mulut pu4ka, baiklah saya jauhkan diri. Saya juga sekarang dah selamat berumahtangga dan punya keluarga sendiri. Adik beradik saya, alhamdulillah ok.

Mereka faham batas mereka mungkin sebab dah nampak apa yang jadi pada keluarga kami. Jadi mereka faham akan priv4cy dan boundaries dalam keluarga kami.

Tapi ipar duai belah suami pula, ada yang saya nampak dah ada bunga2 nak jadi macam keluarga saya ni. And saya terpaksa berkata dengan tegas pada suami, maaf saya tak boleh bertolak ansur dengan perkara ini.

Alhamdulillah suami faham dan hormat akan keputusan saya. Mana tidaknya, panjang lebar saya yang explain pasal family saya, hahaha.

Dan sekarang, saya juga memilih untuk terus membahagiakan suami dan keluarga kecil saya. Keluarga besar yang punya pelbagai ragam dan t0xi city, saya cuba elakkan.

Bak kata pepatah Melayu, jauh bau bunga, dekat bau tahi. Jadi saya cuba elakkan terhidu bau tahi tu dengan cara sembur air purifier banyak2 sebagai langkah pencegahan. Hehe.

Pada semua yang punya keluarga t0k sik, tolonglah speak up for your rights. Tolonglah fikirkan diri awak sendiri dulu. Fikirkan keluarga kecil awak dulu.

Jangan k0rbankan kebahagiaan keluarga kecil kita untuk mereka2 yang takkan pernah mengenang budi ni. Percayalah spesis p4rasit ni, memang takkan sedar diri. Kita buatlah apa pun.

Kesiankan diri awak dan keluarga awak dulu. Diaorang dah dewasa, pandai2lah nak hidup. Hati mau kental sikit beb. Learn on how to say no. Jangan biarkan diri terus dibuuli. Assalamualaikum.

Ramai terkesan dgn perkongsian ini, apa reaksi warganet

Cik Hana, Alhamdulillah adik beradik sy xde mcm ni… Semua senang2… Sy dtg rumah adik2 tpi ad masa… N adik n sedara mara dtg rumah sy pon ad masa… Xde istilahbmem terjah sbb sy mmg suami isteri bekerja n setiap mingu sy akn keluar… Sy xkn bg org suka2 hati dtg n menempel.

Hanif Ahmad, Biarlah,yg penting mak ko da buat ape yg dia rasa patut buat,tuhan yg menggerakkan hati dye,kalau faham agama xsusah pon benda to?mak ko buat amal yg dapat mmbantu dye ko plak yg panas,,rajin2 lah g majlis ilmu.

Ramli Husin, Kasih sayang & tolong keluarga harus berpada2. Bantu besarkan adik beradik sbb keluarha susah, itu mmg amalan muhlia. TAPI,,, jgn lah berlebih-lebihan.

Ini tak, nak kahwin sponsor, nak beli kereta / rumah spinsor, sampai dah beranak pun nak msh nak sponsor, tak bg siap maki hamun, ini dah salah. Nasib baik penulis sedar benda ni tak betul dan perlu ada STOP.

Ini bkn soal tak reti bersyukur atau taknak bantu. Ini dah sampai isu mempergunakan org lain utk kepentingan diri. Jln terbaik mmg wajib STOP semua.

Idah Izam, Maaf cakap.. saya mmg say no to hubungan beripar duai ni.. jumpa time raya kat umah pak mntua saya je. hari2 lain mmg xpernah la ada berhubung. suami saya pon mg jenis family man pd wife dan anak2..

so adik beradik kami masing2 tau dah, kami x suka diganggu privacy dan payah nak bawa bincang. hahaha.. sebenarnya ok je bila time raya jumpa..mcm ramah sangat. tp lps habis raya, semua krik2 sampai thn depan. senang gituh.

Nizam Man, Alhamdulilah..nak berbaik dgn adik beradik tak salah.. tp jgn la sampai dipergunakan..risikony a ttp tgg. Mmg adik beradik tak bole dicari ganti..

tp ingat bila anda susah blom tentu lg adik beradik akan tlg terutama bila anda bercrai berai or kematian suami adeh… Tgg jwb diabaikan..sudahnya tgg la sdr.

Norizan Ramli, Pengalaman tumpangkan anak buah atas dasar kesian dan cuba membantu buat saya serik dah…anak sendiri pun saya pesan supaya elakkan duduk menumpang dgn adik2 beradik.

Sehari dua xpe la…kita dah jadi mcm bibik percuma depa pulak…tambah ada yg jd batu api…kita pulak yg punca masalah depa…seriiiiikkk

Salbiah Salleh, Ini nama amik kesempatan masa senang berduit semua dtg ada yg smpi bertunggu tangga .masa susah emmmm btng hidung pun x nampak.

Org mcm ni jgn di bagi muka jgn di tlng .biar dia rasa langit 2 tnggi ke rendah .dia nak melingkup ke x makan anak branak ke biar kan jgn di tlng.

Asifa Alias, Ya Allah ya Tuhanku elok pon sis kalau sy da lama da keluar mulut puaka hidup xsedar dek untung menumpang harta org muka xmalu ada hati nk mngata aku…sy dgn org mcm ni pon sy shoot je ko ske aku ke x ko pnye psl jnji aku xpnh kcau hidup ko

Wani Sabri, Setuju. Extended ke apa. yg t0 xic ni memang saya belajar untuk jauhkan untuk kesihatan mntal dan penjagaan kendiri sebab saakit. Mulut yg sebar fitnah semua, saya tak mahu jadi sebahagian dah. Dulu terpaksa bila berdekatan, sekarang dah kahwin, Alhamdulillah dapat create distance.

Zaiton Abdullah, Jariah jusoh. Betoi sangat2 apa yg kita tolong dulu xper ah pun terima kasih…bila susah cari kita terhegah2.??. Mcm2 minta tolong ..bila dah senang lupa terus apa yg orang tolong jumpa pun paling muka kot lain.

Perangai mcm ha…ja… Lain kali kena beringat elok2. Xmau dah tolong..lebih baik tolong anak2 kita… Menyesal tolong orang mcm ni. .tobat lahong xmau dah

Apa pula kata dan pendapat anda. Jangan lupa kongsikan di ruangan komen

Pihak MediaPortal tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini