“Jangan terlalu Happy Sangat 0kay” – PoIis Akan Lakukan Sp0tcheck Rumah Sep4njang Aidilfitri Nanti

Siapa yang dekat sini dah plan nak buat rumah terbuka raya nanti ?

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Nak buat tu jangan lupa SOP ya, sebab pihak polis akan buat sp0tcheck sepanjang Aidilfitri ini. Muka tu jangan cu4k sangat.

Hal ini disebabkan, pihak polis akan membuat kaedah yang sama macam Aidilfitri tahun lalu dengan buat pemeriksaan mengejvt rumah ke rumah untuk memeriksa surat kebenaran rntas negeri.

Perkara ini diberitahu oleh Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Seri Abd Rahim Jaafar, kerana masih ada pihak yang ambil kesempatan untuk cuba I0los ketika pemeriksaan di sek4tan jalan raya.

“Kita sedang membuat persiapan untuk perayaan, seperti perayaan tahu lalu kita akan menggunakan strategi sama dengan membuat pemeriksaan di rumah yang kita lihat ada banyak sangat kereta untuk memeriksa sama ada ada atau tidak surat kebenaran untuk balik dan sebagainya.

“Kadang-kadang bukan hanya kerana surat rntas negeri dan sebagainya tetapi mereka ini sudah semakin pandai, ..apabila cuaca hujan lebat, ribut adakalanya anggota tidak dapat berkawal di laluan atas faktor keselamatan dan berIindung di pondok maka semasa itulah mereka ambil kesempatan untuk rntas negeri,” katanya.

Tambahnya lagi, tndakan itu bukannya semata untuk tak bagi orang ramai balik ke kampung tetapi memikirkan keselamatan dan memastikan penuIaran wbak c0vid-19 ini terkawal.

“Kita bukan nak meIarang orang ramai hendak balik kampung dan sebagainya tetapi apabila keadaan c0vld-19 negara kita dalam keadaan sekarang susah hendak turun ke tahap bawah daripada 2,000 kes, kita bmbang selepas ini kes meI0njak hingga 5,000 seperti sebelum ini.

Selain itu, dia turut mengulas lsu yang kian menjadi bualan ramai iaitu tentang kebenaran pergerakan rntas negeri pada hari Isnin hingga Khamis sahaja.

“Jangan salah faham dengan apa yang dinyatakan oleh Timbalan Ketua Polis Negara, pergerakan rentas negeri hanya dibenarkan Isnin hingga Khamis itu oleh kerana ada penyalahgunaan dan bergerak hujung minggu untuk hadir kenduri kahwin dan sebagainya.

“Bukan tidak boleh bergerak Jumaat, Sabtu dan Ahad jika berlaku kcemasan seperti kematlan dan kalau terpksa juga bekerja hari Jumaat, Sabtu dan Ahad itu, kemukakan surat kita akan benarkan, tiada masaIah,” katanya.

Sudah jelas kan, haa jangan lupa jaga SOP okay.

Sumber L0bakmerah / viral