Hldupkan Solat Jem4ah, Zul Yahya Cadang Pes4kit C0VID-19 Islam Kuar4ntin Di Masjid

Berikutan peningkatan ke$ p0sitif C0VID-19 di negara kita, ramai pihak menyatakan keb1mbangan terhadap mus1bah yang men1mpa seluruh dunia itu.

Bagi membendung wa.bak berb4haya itu, pelbagai cara dan kaedah dijalankan oleh pihak kerajaan demi memastikan keselamat4n dan kesejahteraan rakyat Malaysia.

Dalam pada itu, g0longan rakyat turut berk0ngsi pendapat dan candangan berkaitan alternatif yang boleh dilakukan oleh pihak kerajaan dalam usaha menangani penularannya.

Tidak ketinggalan juga, bek4s pelakon Zul Yahya tampil memberi cad4ngan supaya masjid dijadikan pusat kuar4ntin bagi pes4kit C0VID-19.

Cadang masjid dijadikan pusat kuarantin pes4kit C0VID-19 beragama Islam

Menerusi ‘posting’ yang dimuat naik di laman Faceb0ok miliknya, pemilik nama Zulkifli Yahya itu berkata cadangan berkenaan dirasakan w4jar sebagai satu cara mengimarahkan masjid selama 24 jam.

“Kenapa tak dikuarantinkan umat Islam p0sitif C0VID-19 gejala ringan di masjid, bukankah itu lebih baik, mereka dapat hidupkan amalan-amalan masjid 24 jam dan masjid pun tak sep1.

“Kenapa tak digunakan peluang ini untuk hidupkan solat fardu di masjid-masjid menjadi suasana yang sangat luar biasa seperti solat Jumaat. Lebih banyak manfaat, mungkin boleh menambah kebaikan pada mereka dan kita semua,” tulisnya.
Menurut lelaki berusia 48 tahun itu, perkara itu dapat memberi kebaikan buat pesakit supaya berpeluang menjalankan amal ibadah di samping menghidupkan masjid yang kini sepi berikutan larangan solat jemaah.

Menjengah ruangan komen, rata-rata pengikut Zul menyokong kenyataan bintang filem Usin UFO itu. Pada masa yang sama, ada juga yang membantah cadangan tersebut dengan memberikan alasan tertentu.

Setuju, hidupkan semula masjid2

Harap kerajaan gunakan masjid sebagai tempat kuarantin umat Islam

Bagus cadangan tu

Boleh solat jemaah ramai2 tanpa jarak

Orang sakit tak wajib ke masjid

Ahli masjid bukan kerja 24 jam

Terdahulu, pihak kerajaan mengeluarkan SOP aktiviti masjid baru yang hanya membenarkan bilangan jemaah solat sangat terhad, sementara aktiviti lain dan pengimarahan ditangguhkan.

Bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan, solat Jumaat dan fardu di masjid serta surau Jumaat, hanya 12 orang jemaah dibenarkan terdiri daripada pegawai masjid dan ahli Jawatankuasa (AJK) dengan penjarakan 1.5 meter.

Sumber: Facebook Zul Yahya / klmenjeritvideo / Via Detikkiniviral

Pihak MediaPortal tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini