H̷abislah. Ini Kata2 D̷ari TMJ Lepas Ada W̷anita Ded̷ah Dia Bers̷al̷in Seor̷ang D̷iri Di Hospit̷al

Johor Bahru: Semalam, JKNJ dilaporkan akan menjalankan s.iasatan terperinci mengenai keja.dian seorang ibu yang bersalin seorang diri di dewan bersalin HSI, di sini, bulan lalu.

Pengarah Kes.ihatan Johor, Datuk Dr Aman Rabu, dilaporkan yang mengakui keja.dian berkenaan berlaku berkata, secara keseluruhannya aduan itu adalah berasas dan JKNK akan mengambil t.indakan penambahbaikan yang diperlukan.

Kelmarin, tular di media sosial, dakwaan seorang wanita membuat hantaran di Facebooknya mend.akwa bahawa dia terpaksa melahirkan anak seorang diri di bilik pengasingan khas bagi ibu hamil yang positif C0vid 19, setelah panggilannya untuk meminta b.antuan kakitangan h.ospital tidak dilayan.

Wanita itu membuat naik status berkenaan di akaun Facebooknya pada 31 Julai, tetapi hanya menjadi tular sejak kelmarin.

Pend.edahan ibu berkenaan serta laporan maklum balas JKNJ semalam, menerima kec.aman meluas netizen yang k.ecewa berikutan i.nsiden berkenaan memb.ahayakan n.yawa ibu serta bayi yang tidak dipantau malah mereka mengharapkan petugas kesi.hatan lebih peka dan ikhlas dalam menjalankan tugas.

Pengarah JKNJ Datuk Dr Aman Rabu dalam kenyataan berkata, secara keseluruhannya, aduan wanita berusia 36 tahun yang juga pes.akit positif C0vid 19 itu adalah berasas.

“Dia perlu ditempatkan di ruang isolasi yang tertutup (kerana positif C0vid). Proses bersalin berlaku di luar jangkaan…ia berlaku lebih awal daripada tempoh jangkaan bersalin enam jam. Pes.akit telah bersalin secara bersendirian dan bayi didapati berada di atas katil pes.akit.

“Bagaimanapun, JKNJ akan menjalankan siasatan lebih terperinci mengenai keja.dian ini dan mengambil t.indakan penambahbaikan yang diperlukan,” katanya.

Dr Aman menjelaskan wanita yang mengandung anak keempat dengan usia kandungan 39 minggu itu, hadir ke bilik saringan HSI pada 5.33 pagi, 23 Julai kerana sudah mempunyai tanda-tanda awal hendak bersalin serta mengesahkan dia kontak rapat suaminya yang telah disahkan positif C0vid 19.

Selepas diperiksa, wanita itu didapati berada di peringkat awal kelahiran dengan bukaan pangkal rahim tiga sentimeter dan kemudian dimasukkan ke bilik isolasi pada 10.18 pagi sementara menunggu keputusan Ujian T.indak Balas Ber.antai P.olimerase (RT-PCR).

Dr Aman berkata, wanita berkenaan kemudiannya diletakkan di dalam bilik nombor dua dewan bersalin dengan pintu sentiasa bertutup kerana dia positif C0vid 19.

Pegawai perubatan dan jururawat telah memeriksa pes.akit pada 4.26 petang dan mendapati hasil keputusan PCR wanita itu positif dan perlu melahirkan secara pembedahan dengan bukaan pada ketika itu empat sentimeter serta mengalami k.ontraksi tidak teratur dan pes.akit dipersiapkan untuk pemb.edahan.

Sementara itu, Dr Aman berkata d.akwaan pes.akit yang mengatakan mendengar bunyi ketawa pula berkemungkinan datang daripada bunyi bising di bilik bersalin berhampiran, yang ketika itu sedang melakukan p.rosedur kelahiran bayi secara vakum.

Kata Dua Dari TMJ

Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim menitahkan keja.dian seorang wanita bersalin secara bersendirian di H.ospital Sultan Ismail (HSI) di sini, tidak patut berlaku lagi.

Tunku Ismail bertitah, pihak yang terbabit akan diberikan peringatan dan a.maran supaya menjalankan tugas bagi menjamin kes.elamatan dan keselesaan pes.akit.

“Saya telah menerima laporan dari Jabatan Kes.ihatan Negeri Johor (JKNJ) dan melihat kenyataan jabatan itu. Pihak-pihak tertentu akan diberikan peringatan dan a.maran supaya memastikan keselamatan dan keselesaan para pesakit sentiasa dijamin.

Perkara-perkara yang tidak diinginkan seperti ini tidak patut berlaku lagi,” titah baginda menerusi media sosial.

Tunku Mahkota Johor bertitah selepas netizen berkongsi laporan berita in.siden wanita berkenaan bersalin sendirian kepada baginda.

Kredit : HM Via onlinemalaya

Pihak MediaPortal tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini