Allahu, Se0rang Kanak2 Lumpvh Gara2 Dip4ksa Cium Oleh lbu Bapanya

Setiap pasangan lbu bapa pasti akan berasa ger4m dengan kecomeIan anak-anak terutamanya ketika mereka masih kecil.

Jadi, kebanyakkan lbu bapa akan mengekspesikan pera$aan tersebut dengan menggomol dan menci.um anak mereka sehingga puas.

Salah teknik ci.um boleh ᴍᴇɴɢᴜɴᴅᴀɴɢ anak ᴍᴀᴜᴛ

Namun begitu, perkar4 berkenaan boleh ᴍᴇɴɢᴜɴᴅᴀɴɢ ʙᴀʜᴀʏᴀ sekiranya anak-anak memberontak daripada dicium.

Hal yang demikian kerana, tindakan agresif kanak-kanak terbabit mampu menjadikan mereka lumpuh seumur hidup bahkan ᴍᴇɴɢᴜɴᴅᴀɴɢ ᴍᴀᴜᴛ sekiranya tersalah langkah untuk mencium.

Seorang kanak-kanak lelaki Indonesia yang berusia 1 tahun lumpuh apabila ibu bapanya ingin mencium anak mereka walaupun diberontak.

Akibatnya, si anak menangis kerana ᴋᴇꜱᴀᴋɪᴛᴀɴ dan akhirnya dibawa ke ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ Hermina, Indonesia untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Setelah membuat pemeriksaan Magnetic resonance imaging (MRI), pihak ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ memaklumkan bahawa kanak-kanak terbabit mengalami kebocoran tulang sumsum.

Kesannya, si anak mengalami kelumpuhan pada bahagian tangan kirinya dan pihak doktor memaklumkan hanya melalui ᴘᴇᴍʙᴇᴅᴀʜᴀɴ ᴅᴀᴘᴀᴛ ᴍᴇɴʏᴇᴍʙᴜʜᴋᴀɴ kanak-kanak berkenaan.

Akhirnya mereka bersetuju untuk melaksanakan ᴘᴇᴍʙᴇᴅᴀʜᴀɴ tersebut yang beroperasi selama empat jam.

Kanak-kanak berkenaan akhirnya selamat dan kini sedang menjalani ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ pemulihan secara berkala di ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ berkenaan.

Bayi Hampir Lumpuh Dipaksa Dicium, Ini Bahaya Pergerakan Leher Tiba-tiba

Kisah bayi 15 bulan hampir lumpuh setelah dicium secara paksa. Ibunya, Apri (29), mengatakan bahawa anak itu awalnya memberontak ketika seseorang cuba menciumnya dan kemudian tiba-tiba menangis secara histeris.

“Sebelumnya anak saya sihat, tidak sakit, dan normal seperti biasa. Anak ini ingin dicium tetapi kedudukan tangan yang berbau ada di pipi anak ke kepala. Anak itu sukar menggerakkan badan dan kepalanya,” tulis Apri.

Apri mengesyaki bahawa anaknya mengalami keseleo. Tetapi perkara pelik mula kelihatan bahawa kepala kanak-kanak itu tidak dapat berdiri tegak dan tangan kirinya kaku. Tanpa menunggu lama, Apri segera membawa anaknya ke ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ untuk pemeriksaan.

“Doktor hanya menjelaskan mengenai hasil MRI dalam pendarahan saraf tunjang serviks dan hampir lumpuh keseluruhannya,” kata Apri.

“Menurut doktor, mungkin ketika anak itu bersusah payah menarik leher ke kiri, inilah penyebabnya. Sekiranya tarikan itu naik mungkin masih selamat,” lanjutnya.

Mungkin ada yang tidak memahami apa itu sumsum tulang … jika kita makan kepala ayam, ia suka leher panjang, putih lembut, baik itu sumsum tulang, sama seperti kita juga mempunyai sumsum tulang,

apa lagi adakah ini bayi sehingga masih sangat muda dan rentan .. ini adalah foto MRI anak panah atas, sumsum tulang, anak panah bawah, ᴘᴇɴᴅᴀʀᴀʜᴀɴ telah menutupi saraf anak,

sehingga kepala tidak dapat digerakkan sama sekali sehingga kiri tangan dalam foto kedua adalah hasil rongsen. 3rd adalah gambaran anak saya sekiranya kedudukannya sedikit ditegakkan.

Mengapa pergerakan bahagian leher secara tiba-tiba dan ʙᴇʀʙᴀʜᴀʏᴀ? Beberapa ketika yang lalu pakar neurologi Dr. Indah Aprianti Putri SpS, MSc, dari ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ ᴘᴜꜱᴀᴛ ᴏᴛᴀᴋ Nasional (RS PON) menjelaskan bahawa ini memang boleh menyebabkan masalah mulai dari strok hingga gangguan neurologi bagi orang yang sudah berisiko.

Biasanya berlaku kerana terdapat kerapuhan sehingga pergerakan leher mencetuskan ᴘᴇᴄᴀʜɴʏᴀ ꜱᴀʟᴜʀᴀɴ ᴅᴀʀᴀʜ. Itulah sebabnya doktor tidak pernah mengesyorkan ᴍᴇᴍᴜᴋᴜʟ leher anda ketika anda merasa ꜱᴀᴋɪᴛ.

SUmber: akupapankekunci

kalau sudi Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini