Allahu, Se0rang Bapa Cur1 Roti Sebab Nak Bagi Anak Makan, Tapi Slkap Dan Cara P0lis Ini KawaI lnsiden Buat Rmai Seb4k

Kehldupan ini, tldak selalunya diberi kesenang4n. Ada kalanya, kita akan tempuhi kesukar4n. Ketika uji4n datang, kita sudah tentu akan berusaha demi memastikan keIuarga tersayang dapat meneruskan kehldupan, biarpun diri terk0rb4n.

kalau sudi Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Begitulah yang terjadi kepada seorang bapa yang menghadapi des4kan hidup yang terpksa mengambil keputusan untuk mencurii barangan makanan disebuah pasaraya demi memastikan anak-anak tidak keIaparan.

Hanya dua bungkus roti untuk mengurangkan keIaparan anak di rumah.

Bukan sengaja tetapi terpksa. Bukan niat untuk berbuat demikian tetapi desakan hidup ek0ran diberhentikan kerja. Bukan dia tidak berusaha mencari kerja tetapi masih belum berhasil. Anak pula mer3ngek keIaparan. Siapa yang tidak berdukaa.Bak kata pepatah, kasih ayah sepanjang masa. Begitu yang terjadi kepada bapa ini. Namun mujur ada hamba Allah yang bersimpati membantu.

Sikapnya yang menyantuni bapa itu sungguh inspirasi. Katanya, “Kalau nampak org tgh susah, jangan ingat Allah tgh uji orng tu, sebaliknya Allah tgh uji kita, Allah nk tengok apa yg kita boleh buat utk tolong org susah tu”

IKUTI PERKONGSIAN INI. MOGA JADI IKTlBAR.
Aku kerja polis ,Kerja kat Penang. Tak payah aku mention balai mana, Masa tgh kerja dapat call, utk ambil satu tngkapan kes curii di Tesco (tesco mana tak payah aku mention).Sampai kat tesco, masuk guard room tengok ada satu laki melayu duduk atas kerusi. Atas meja depan dia ada 2 bungkus roti gardenia. Dapat info laki ni curii roti tu. Nilai roti tak sampai rm10.

3x aku tanya guard tu, “takkan nak tangkapp juga? Nilai curii tak smapai rm10?”. Guard cakap kena tngkapp jugak, arahan pihak atasan.

So, bawa jugak la laki tu naik kereta.

Dlm kereta aku tanya kenapa curii? Dia cakap tak ada duit nk beli, curii pun utk bgi anak dia makan kat rumah.Terkedu aku dengar. Dia cakap lagi, anak dia dh 2 hari tak makan nasi, dia cuma mampu bagi anak dia makan keropok mamee sahaja.

Keropok mamee yg harga 20sen sebungkus tu.. lepas aku dengar, bergenang a1r mata. Terbayang anak kat rumah. Sampai kat balai, guard tu dh sampai dulu sekali dgn roti gardenia 2 bungkus, barang curii tu. Dh depan EO nk buat report.

Kebetulan timbalan ketua balai (AOCS) baru sampai. Bila AOCS aku dapat tahu cerita ni, apalagi kena m4kii guard tu.

Tapi guard tu tak boleh buat apa, dia pun cuma ikut arahan atasan dia kata. AOCS aku suruh call atasan dia datang.

Dlm 20minit datang 1 pompuan melayu, incharge guard tu. Apa lagi berbakul2 lagi pompuan tu kena makii. Dh lnsaf kena makii, Pompuan tu kata kalau nk settel jugak, laki tu kena bayar 10x ganda dari harga barang yg dicurii.

BAYAR HARGA ROTI 10X GANDA

AOCS aku dengar, dia terus bayarkan 10x ganda nilai roti tu. Dh selesai urusan, meIutut laki tu menang1s terima kasih kat AOCS aku dlm balai.

AOCS aku cakap apa “Sekarang ni Allah bukan uji hang, tapi ALLAH tgh uji aku sekarang, utk tgok apa aku boleh buat dgn pangkat yg aku ada utk bantu sama saudara yg tgh susah”Laki tu baru kena buangg kerja kilang. Bini Iari, ada anak laki sorang umur 5 tahun. Aocs aku siap bagi duit poket utk dia survive 2 ber4nak.

Selang berapa bulan lepas tu, laki tu datang balik kat balai, cari Aocs aku, dia kata dh dapat kerja baru, dia nk bayarkan balik apa yg Aocs aku toIong dia dulu. Tapi Aocs aku dh pindah ke balai di Nibong Tebal.

Sampai sekarang aku ingat apa yg Aocs aku pesan kat aku. “kalau nampak org tgh susah, jangan ingat Allah tgh uji orng tu, sebaliknya Allah tgh uji kita, Allah nk tengok apa yg kita boleh buat utk t0Iong org susah tu”.

Salute kat Aocs aku Sarjan Mejor Shahruddin

Semoga kisah ini menjadi pengajaran buat kita semua. Bantu apa yang perlu. Kesusahan orang itu, bukan ujian untuk dia, tetapi ujian untuk kita.

Kredit : Mohd Rosli Wahab / viral