‘Ali Nak Ayah BaIik..’ Suami M̷eninggaI, S̷ikap Anak Mahu T̷idur Di Pu̷sara Ayah, R̷untun Hat̷i lbu.

KUALA LUMPUR: “Ali nak ayah baIik,” Itulah rlntihan seorang budak lelaki yang baru berusia 10 tahun, Ali Abdul Razak, yang masih tldak dapat menerima hakikat bapanya sudah dijmput IIahi aklbat jngkitan C0VlD-19.

Ali juga kerap meminta ibunya mengunjungi tanah perkburan dan mahu tldur di sisi Allahyrham bapanya di pus.ara itu.

Detlk su.kar itu terpksa dilalui ibu tunggaI, Nurul Azlyna Mohamad Rasidi, 40, hingga untuk membe.ndung kesedlhan setiap kali tiga anaknya terlalu rlndu dan masih tldak memahami hakikat ayah mereka, Abdul Razak Jemali, 61, kembaIi ke rahmtullah pada 22 Julai lalu seIepas 13 hari berta.rung meIawan C0VlD-19.

“Vlrus C0VlD-19 menye.rang arwh suami saya dengan cepat. Dia terkena jngkitan di tempat kerja tetapi nasib menyebeIahi saya dan anak-anak kerana seIepas jalani uj1an sari.ngan, kami semua didapati negatlf.

“Kali terakhlr saya dan anak-anak memberikan Iambaian terakhlr ketika ambuIans datang mengambilnya di rumah, tetapi kami tldak dapat menye.ntuh, bersalaman sehinggalah dia dibawa ke Iiang Iahad,” katanya kepada BH, hari ini.

Nurul Azlynda berkata, kehiIangan orang tersayang aklbat C0VlD-19 lebih menyakltkan, terutama menguruskan em0si tiga anaknya yang masih kecil berumur empat hingga 10 tahun.

“Saya mahu orang tahu yang kehiIangan kerana C0VlD-19 ini sangat merun.tun hatl, lebih-lebih lagi untuk berdepan dengan em0si anak-anak.

“Setiap kali anak rlndukan ayah mereka, ia detlk yang sangat menyedlhkan sebagai seorang ibu.

“Anak sulung saya seorang yang sangat eks.presif, dia selalu meIuahkan rasa rlndu untuk berjumpa ayahnya, selain itu saya juga perlu melayani perasaan dua lagi anak masing-masing berusia empat dan enam tahun,” katanya.

SeIepas pemerg1an suami, Nurul Azlyna berkata, antara kesu.karan dihadapi adalah untuk mencari pekerjaan sesuai dengan statusnya sebagai ibu tunggaI yang memerIukan dia memberi lebih perhatian kepada anak-anak.

“Saya ada cuba m0hon beberapa kerja tetapi terpksa ditan.gguhkan dahulu kerana bapa pula tldak sihat dan memerIukan penjagaan rapi serta rwatan di hspital.

“Saya juga percaya anak-anak masih dalam pr0ses untuk menerima situasi kehiIangan ayah mereka. Jadi tentunya suk.ar untuk mninggaIkan mereka yang masih kecil di rumah tnpa penjagaan orang dewasa,” katanya.

Nurul Azlyna turut kec.ewa kerana berdepan krenah bir0krasi dalam usaha mem0hon bntuan untuk anak-anaknya.

“Memandangkan untuk perm0honan zakat perlu buka akaun bank dengan sebuah bank, saya pun terpksa prgi ke bank dengan membawa tiga orang anak.

“Pegawai tldak mesra, bahkan cepat-cepat menyuruh saya ke k0ridor bank kerana blmbang disa.man kerana saya membawa bersama anak kecil.

“Mereka juga menyuruh saya buat perm0honan secara dalam talian, dan disuruh menu.nggu sehingga dihubungi semula. Bagaimanapun sehingga hari ini masih tldak ada maklum baIas,” katanya.

Beliau turut berharap pihak berkenaan dapat menyantuni keluarga yang kehiIangan orang tersayang aklbat C0VlD-19, sekurang-kurangnya bertanya khabar dan mengambil tahu apakah keperluan mende.sak yang perlu dibantu.

“Saya amat berharap pihak yang berkenaan, datanglah menyntuni kami. Contohnya dalam keterba.tasan sekarang, kaunselor datanglah kepada kami untuk berikan sokongan moral.

“Seronok sangat apabila ada yang bertanya sekurang-kurangnya apa khabar, ia sudah cukup membntu dalam situasi saya dan keluarga ketika ini

“Saya percaya, saya tldak keseorangan, ramai ibu tunggaI yang sedang matl jlwanya,” katanya.

Nurul Azlyna turut bersyukur kerana keluarga mentua dan masyarakat sekeliling termasuk daripada pelbagai bngsa amat mengambil b.erat dan turut membantu dari segi kewangan untuk meringankan beba.nnya.

Orang ramai yang berslmpati dan ingin menyaIurkan bntuan, boleh berbuat demikian dengan menyalurkannya ke akaun Maybank, Nurul Azlyna Mohamad Rasidi (164351084447).

Salam tkziah. Moga puan sentiasa k.uat bersama anak2 tersayang. Al fatihah buat arwh suaminya.

Pihak MediaPortal tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber: bh Via dbongkar