20thun terp4ksa byar hutang suami sbb loan smua ats nama aku, suami seronok bcuti dgn isteri baru

Foto sekadar hiasan.Salam min. Sye nk cite ni untuk jadikan pengajaran untuk semue wanita kat luar sane terutama kakitangan kerajaan.. Ni adalah kisah benar yg berlaku kepade saye.. Sblm org lain kate saye bodoh sye akui saye jadi bodoh kejap xtau la kenape mungkin sbb terlalu sayang. Suami saye meniaga sendiri xde la berjaya mane dr saye mule kenal die pakai myvi sye pakai proton.

Lepas kawin suami mintak tlg sye buatkan loan untuk die konon nk tingkatkan perniagaan die.. Tp sye tgk xkemane pun tp sbgai isteri sye layankn aje sbb die jnji nk bayar bulan2..

Sye buat loan max 20tahun 130k bulan2 rm2400 termasuk bungga saye kne bayar hampir 300k. Sye pelik mane pergi duit tu yg saye nmpk kerete die je mkin berhias.

Sye nk beli rumah nk tukar kete pakai duit saye die xbg kate xpe pakai dulu ape ade.. Ok fine.. Hari makan bulan xpernah bayar bulanan..

Saye gred 29 je jd gaji saye mase tu 3k++ je.. Lepas tu die mintak pulak saye buat loan lg satu sbb die kate perniagaan die still xberjaye.. Ok sye turut kan juga..

Family sye xtau.. Saje jaga baikkknye smpai keluarga laki sye kate sye yg dok habiskn duit ank dorg..
Loan kalini sikit so bulanan dlm rm300++.

Tp still same min. Tah mane perginye duit tu.. Lepastu tetibe die kate nk beli kete mewah lak min.. Kete yg bulan2 1800 min.. Bayangkan die kate nk bg org yakin la dgn bisnes die.. Kite ni bodoh..

Layankan lagi.. Buat lg loan bodoh semue ambik bayaran n pinjaman max jd bayangkan la bunga die so tambah lagi 400 sbln..

Tp mase ni gaji dh naik jd 4000.. Campur ot min blh kire la bape je gaji bersih saye jnji nk bayar tah kemane sampai la sekarang..

Xcukup loan2 tu one day die g luar negara tetibe min xbgtau. Aku punye risau mane die pergi sekali die g oversea.. Aku xley cite detail sbb t kang keluarga or bff die bace dorg tau sape aku..

Die call kate tlg cari duit die xde duit makan n nk balik.. Die kne sbb keje.. Bayangkn min aku mase tu pas bersalin g turun tangga along cari duit tok die tp xlepas sbb mase tu kad aku ade kat salu lg along sbb pinjam tok bayaran bulanan kete mewah tu min..

So aku tipu adik aku kate kete aku rosak..Adik aku pun bg 2k mcm biase die jnji nk bayar tp bayar.. Yg hanat sgt min. Mase tu die suruh aku tutup fb.

Tp ku cam terdetikla nk buka fb.. Rupenye die g bercuti min dgn kengkawan n rupenye selalu je ie merayap sane sini dgn bini lain.. Upload kat fb bgai min..Ok fine..

Aku selaku bawang paling bodoh didunia mase tu aku maafkan min.. Aku ni min die xpernah bg nafkah min. Anak aku lg la..

Bayangkan dgn gaji tinggal brpe tu aku start duty aku pulon ot.. Sian anak aku.. Mak aku la jage. Aku keje pg ptg laki kau jgn cakapla mmg nmpk dh rupe..

Bile xde duit msg mintak duit xbg di m4kinye aku.. Aku ni bawang bodoh bg la walopun rm50..Lepastu min aku nekad g keje jauhhhhhhhhhhh…

Gaji lebih besar supaye dpt aku stlkn along n hutang dgn adik beradik aku n kwn2 aku yg aku pinjamkan tok laki aku tu..Satu pun die xbayar..

Aku bile mintak die kate.. Ko xde hak nk tanye sal hutang ko tu isteri aku..Bile aku dh g keje jauh die still lagi dok kate ada masalah tu ni..

Aku pikey ksian lak kat die gn bini die n anak die kat sane.. Aku tlg gak min.. Beribu min.. Tp die akan mintak dan mintak dan mintak lg..

Kalo aku xbg die m4ki aku dan m4ki dan m4ki lagi..One day bijaksana masuk dalam kepale otak aku.. Sampai bile aku nk jd bodoh..

Anak aku pun bukan kenal die.. Die pernah g tgk anak aku pun.. So aku nekad stop bg die duit.. Die pun sawan min kate aku dhenang tolong die semue.. Die tau xmase gaji aku 300 400 camne aku hidup dgn anak disaat die bersuka ria?

Lepastu min die buat2 baik tp Allah tu ade. Bile hati aku nk lembut kantoi min upenye die ade perempuan lain selain bini die yg l sorg.. Kantoi terok min.. Nalas cite t kang org tau sape die..

Smpai bini die lg sorg cite kat aku.. Tp mase tu aku dh pun pasang peguam tok fasak bile aku nekad nk berubah tu so aku be like.

Ok no turning back.. Walopun. Terlambat sgt2 dh kalo ikotkn.. N dgr cite skrg die dh xde ape2..Nk zero dh n msh msg aku mintak tlg tp maaflah dh terlambat dh..

Aku skrg terpakse tngung hutang lebih kurang 15 16tahun lagi sbb loan semue name aku bulan2 hampir 4000 tok loan saje sblm masuk aeon die uruh aku buat bb nk bayar hutang die..

Kalo ikotkn aku nk tls ni kat b aku siap gmbr org biar dorg tau camne aku tersksa dulu hidup susah merempat menumpang umah org sbb dorg..

Tp aku fikir balik aku nk jage aib die.. Kat sini bkn ade org tau sape aku sape die kan..So kepade semue wanita please hati2 kite ni bile dh syg suami syg sgt..

Ase xblh tgk die susah tp tlg jd bijak jgn jd cam aku.. Skrg terpakse hadap loan2 tu.. Loan atas name aku nknk kne bayar.. Die mmg dh xnk bayar..

Tolong sm2 doakan k3s ku cpt2 stle dptlah bebaskn diri aku n anak aku..Terime kasih semue sudi bace tq..

KISAH KE 2. Suami aku belajar setakat spm sahaja manakala aku taraf ijazah. Rupanya suami kahwin dengan aku hanya untuk bayar hutangnya dan komitmennya. Suami paksa buat pinjaman bank atas nama aku untuk bayar hutangnya, satu hari tekad nk bercer4i, suami meng4muk ambil piisau dan…..

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Untuk makluman k4um wanita yang ingin berkahwin dan mahu memilih bakal suami, seharusnya anda lebih berhati hati.

Ini kerana perkahwinan itu akan menentukan hala tuju kehidupan serta bukannya sehari dua untuk hidup dengan seorang lelaki yang bernama suami.

K4um perempuan kena baca sampai habis. Baca dan jadikan cerita ini sebagai pegajaran. Ini text yang i dapat di Telegram dari seorang pengikut.

Ada seorang wanita ni,ibu muda berkongsi cerita pasak dia punya perkahwinan. Ladies, ini adalah sebab utama kenapa anda perlu cari lelki yang bertanggungjawab.

It’s okay kalau palsangan anda kurang dari segi akademik atau gaji sikit, yang penting mesti kena ada tangungjawab dan kena hati-hati sebab lelaki sekarang pandai ambil ksempatan, guna perempuan untuk mereka punya financial security.

Ini cerita macam mana seorang lelaki lepas tangan pada anak bini. Nfkah tak bagi, apa semua isteri yang tanggung. Sebab apa?

Alasan dia gaji isteri lagi tinggi, duit dia pergi buat benda lain. Bila isteri minta berpisah, dia kata isteri tak sanggup hidup susah dan cnang kat family.

Padahal A sampai Z semua duit isteri yang keluar dan Isteri minta berpisah sebab tak than dengan sikap suami yang tak ada tangungjawab.

Seriously, wanita ni memang cantik tapi itu pun lelaki tak hargai.Lelaki jenis macam ni ada di mana-mana, jadi kalau anda nak kahwin sila berhati-hati pilih psangan.

Lelaki days adalah lelaki yang suka makan duit hasil dari usaha isteri. Perkongsian dari Auni Ameera. Saya baru berpisah dengan suami. Dulu, suami saya hanya belajar sampai SPM dan terus bekerja. Saya pula belajar sampai peringkat ijazah.

Selama kami berkahwin, saya yang kena tanggung semuanya dari A sampai Z. Bukan niat saya untuk burukkan suami sebab dia belajar setakat SPM.

Cuma sebagai perempuan, kita perlu fikir betul-betul kalau nak cari suami. Kadang-kadang bila suami belajar setakat SPM dan gaji kecil, mereka suka ambil ksempatan.

Mereka berkahwin semata-mata untuk cari orang yang boleh support dan tanggng segalanya supaya mereka boleh buat apa yang mereka suka.

Nafkah tak bagi, soal rumahtangga pula semua isteri yang buat. Mereka hanya tahu balik rumah dan minta nfkah btn daripada isteri.

Dan bila tak bagi, mereka persoalkan tentang kewajipan isteri untuk tunaikan tanggungjawab. Sekarang ni, kakak saya pun alami benda yang sama.

Suami dia SPM, dia pula ada ijazah. Suami dia buat hutang kemudian paksa kakak saya buat pinjamn bank untuk langsaikan hutang dia.

Entahlah, mungkin wanita sekarang kena berhati-hati bila memilih suami. Kadang-kadang lelaki ni hanya nak cari penyelamat masa depan mereka je. Bila dah dapat isteri yang bekerjaya, terus lepas tangan dan anggap isteri boleh bagi segalanya.

Bila isteri minta nak berpisah, mereka akan cakap isteri tinggalkan mereka masa susah. Padahal mereka tak sedar selama ini mereka susah pun si isteri juga yang menanggung.

Dalam k3s saya pulak, bila saya nak berhenti kerja, suami saya tak bagi. Dia cakap siapa nak tolong dia sara keluarga.

Bila minta berpisah dikatanya macam-macam. Sampai keluarga saya sendiri buang saya sebab dia jaja cerita yang saya minta berpisah sebab ada lelaki lain.

Dia cakap saya kena faham kerja dia. Kononnya sekarang ni dia tengah usahakan bisnes jadi semua duit gaji dia labur pada perniagaan.

Bertahun-tahun satus sen pun dia tak bagi. Masa untuk keluarga tak ada, nafkah zahir tak ada, tapi bila bab nafkah tu pandai pula dia minta sebab tanggungjawab isteri.

Masa saya mengandung 5 bulan, dia ajak pergi KL dari JB sebab ada kenduri. Saya kata saya tak larat sebab tak sihat.

Dia boleh pulak kata saya menipu sebab tak nak pergi dengan keluarga dia. Petang t saya drive sorang pergi klinik, doktor kata saya ada chicken pox.

Lepas tu saya terpksa check in di h0spital berseorangan tanpa suami sambil bwak pervt yang besar tu. Semua staf h0spital tanya saya datang sorang je ke.

Lepas dah bersalin, anak saya kena kuning. Tapi suami saya lebih rela pergi meeting daripada bawak anak pergi hspital sebab dia kata meeting lagi pentlng.

Dia balik waktu Maghrib dan nak bawak anak pergi h0spital tapi saya tak bagi sebab dah malam.

Terpaksa hold sampai esok pagi. Bawak pergi h0spital swasta the next day, bil sampai beribu saya yang bayar semua. Bila depan orang suka cakap besar kon0nnya dah berjaya buat itu ini tapi sebenarnya saya yang tanggvng semua benda.

Duit belanja dia pun saya bagi selama bertahun-tahun sedangkan dia kerja. Sekarang ni bila dah berplsah,, duit anak langsung dia tak bagi satu sen pun.

Dah macam mengmls kalau nak suruh dia jumpa anak. And the worst part is, dia beritahu semua orang yang saya nak berplsah sebab tak sanggup hidup susah bersama sebab dia kerja gaji SPM dan saya gaji ijazah.

Kalau tak boleh hidup susah, baik dari dulu saya mintak untuk berplsah. Buat apa nak tanggung dia lama-lama. Orang lelaki ni, disebabkan eg0 mereka tak nak berubah.

Tolong ingatkan lelaki-lelaki kat luar sana, kalau dapat isteri bekerja please jangan ambil ksempatan.

Kebanyakan orang sekarang berplsah sebab ini lah. Kahwin nak, tapi tanggungjawab tak nak jalankan. Lepas tu salahkan isteri tak boleh hidup susah bersama.

Saya jaga anak macam nak apa je sorang-sorang dari awal bers4lin sampailah anak dah besar.

Saya skit terl4ntar dan penrt lelah semuanya dia tak ambil tahu. Masa anak merah lagi langsung tak nak jenguk dan jaga.

Bila anak dah pandai main dan sihat, baru nak meng4ku anak. Dulu lepas dah habis pntang 44 hari barulah saya boleh pergi buat surat beranak anak saya.

Ayah dia terlalu busy dengan bisnes juta-juta dia tu. Susah hidup saya masa tu. Saya bertambah struggle bila terpksa keluar dari rumah bawak pakaian je.

Dah lah kena tanggvng hut4ng dia pakai nama saya. K3s kakak saya pulak dah bertambah tervk.

Suami dia ambil pisu dan pksa kakak saya mengasari dia sebab minta berplsah. Kakak saya dah tak larat dan dah tak mampu lagi nak tolong dia selesaikan msalah hut4ng dia.

Padahal kakak saya dah buat loan sampai 50k semata-mata nak lngsaikan hut4ng keliling pinggang dia tu.

Jadi, budak-budak muda sekarang janganlah slbuk sangat fikir nak kahwin. Ingat semua happy ending ke? Kebanyakannya kecndang di tengah jalan.

Kawan-kawan saya yang tak kahwin lagi sibuk fikir pasal kahwin sebab takvt ketinggalan jadi anak darra tua.

Tapi diri sendiri tak m4tang untuk berkahwin. Ramai jugak yang tanya kenapa saya tak sedlh langsung sebab berplsah pada umur muda. Jawapan saya senang.

Saya beritahu kawan-kawan saya yang hidup single lebih happy daripada kahwin dengan lelaki yang salah.

Alhamdulillah, hidup saya lebih gembira sekarang dan saya dah tak kisah langsung pasal lelaki sebab dia yang ajar saya hidup berseorangan tanpa suami.

Kredit: ekotanews

Pihak MediaPortal tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini